Wespenvriend verplaatst nesten, maar verdelgt ze niet

Vrijdag 13 September 2019
  • Fleurke zuigt de wespen op en verplaatst het nest (Foto: RTV Drenthe)

Gewapend in een speciaal pak en met lange handschoenen verplaatst Sjoert Fleurke met een stofzuiger wespennesten. Verdelgen doet hij niet, want wespen zijn zeker niet nutteloos en lastig. Op Twitter (@wespenvriend) probeert hij daarom met zijn berichten het imago van de wesp te verbeteren.

Wanneer mensen een wespennest in hun tuin of huis ontdekken, komt Fleurke het nest met een speciale stofzuiger verplaatsten. Hij zuigt de wespen op in een kastje en plaatst het nest in een kartonnen doos. "Thuis heb ik een oud konijnenhok. Daar zet ik het nest en de gevangen wespen in. Het is de bedoeling dat het nest op die plek verder gaat leven."Rustig blijven
Wespen die om je heen zoemen, zijn volgens Fleurke niet agressief. "Als wespen agressief zijn, komen ze recht op hun doel af, gaan ze zitten en steken ze direct. Dit gedrag zie je eigenlijk alleen maar als je een wespennest verstoort door er bijvoorbeeld tegenaan te stoten." De wespen die om je heen zoemen terwijl je op het terras van je limonade of gebakje zit te genieten, hebben gewoon honger of zijn nieuwsgierig. 

Als er een wesp om je heen vliegt, moet je vooral rustig blijven. "Houd de wesp in de gaten en blijf rustig. Dan kan er niks gebeuren."

 

Meer weten over de wesp? Kijk naar de wespenspecial van ROEG! 

Contact
opnemen