Waterschap zet alles op alles om grote waternavel te bestrijden

Zondag 04 September 2022
  • De grote waternavel komt voor in stilstaand en licht stromend water zoals moerassen, vijvers, kanalen en sloten. (Rechten: RTV Drenthe)

In de Drentse natuur komen verschillende invasieve exoten voor, soorten die ongewenst zijn omdat ze lokale soorten kunnen verdringen en zo schade toebrengen aan de biodiversiteit. Een van die exoten is de grote waternavel, een woekerende moerasplant die afkomstig is uit Noord-Amerika.

Waterschap Hunze en Aa's heeft de handen vol aan de bestrijding van ongewilde waterplanten en zet dagelijks een team in dat de exoten opspoort en verwijdert. Het streven is om de planten zo snel mogelijk te verwijderen zodat de hoeveelheid te behappen is en de kans op verspreiding kleiner.

Herkenning

Harm Bruins is exotenbestrijder bij het waterschap en is bezig in de Veenkoloniƫn in de buurt van Emmen-Erfscheidenveen. Hij heeft een oog ontwikkeld voor de woekerende waterplanten. "Als je dit werk een tijdje doet, dan herken je het verschil vrij snel." De grote waternavel wortelt in de oever en heeft lange stengels met grote, niervormige bladeren die op het water drijven. De plant behoort tot de klimopfamilie en groeit razendsnel bij een gunstige temperatuur.

Noodzaak

Het bestrijden van invasieve exoten is noodzakelijk. "We doen dat omdat de planten de doorstroming kunnen verhinderen en omdat ze de inheemse beplanting kunnen overwoekeren", legt Brenda Boerema van waterschap Hunze en Aa's uit. Maar makkelijk is het niet. De grote waternavel is lastig te verwijderen. "Het is een oeverplant, je krijgt het bijna niet weg uit de oever. Dan zou je de oever moeten uitgraven", aldus Bruins.

Moeite

Het in toom houden van exoten kost dan ook behoorlijk wat moeite. Boerema: "We hebben een exotenteam van drie tot vier mensen dat daar in het groeiseizoen continu mee bezig is. We verwijderen de planten het liefst met de hand want dan is het goed te zien vanaf de boot in het water. Als het te veel is, dan zijn het hele grote plukken en wordt het te zwaar. Dan komt een collega die het met een kraan verwijdert of we huren een aannemer in."

Oorsprong

De grote waternavel is ooit als vijverplant naar ons land gekomen. Via vijvers en aquaria is de plant in de natuur terecht gekomen omdat eigenaars overtollige planten buiten weggooiden. Een klein stukje van de plant dat wegdrijft, kan op een nieuwe locatie alweer voor problemen zorgen. Het advies van Boerema is dan ook om de planten niet in de sloot te gooien. "Heb je te veel van de plant in je vijver, gooi het dan in de grijze container. Niet in de groene container want dan kan de plant verder groeien.

Afbeelding
Waterschap Hunze en Aa's zet een team van exotenbestrijders in (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen