Unielijst met invasieve exoten is uitgebreid

Dinsdag 02 Augustus 2022
  • Watercrassula is een woekerende waterplant die zich makkelijk verspreid (Rechten: Wikimedia Commons)

De Unielijst invasieve exoten bevat planten en dieren die van oorsprong niet in de Europese Unie voorkomen. Met ingang van vandaag zijn er tweeëntwintig nieuwe soorten aan deze lijst toegevoegd, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om achttien diersoorten, waaronder de Amerikaanse zeebaars en het axishert, en vier plantensoorten, waaronder de Afghaanse duizendknoop en de boomwurger.

De soorten zijn niet gewenst omdat ze schade toebrengen aan de biodiversiteit in Europa of dat in de toekomst kunnen gaan doen. Daarom is bezit, handel, kweek, transport en import verboden. Ook in Drenthe komen verschillende invasieve exoten voor die op de Unielijst staan en voor overlast zorgen, waaronder de Japanse duizendknoop, de grote waternavel en de Amerikaanse rivierkreeft.

Exotische sierplanten

De Afghaanse duizendknoop is één van de Aziatische duizendknopen die wereldwijd geïntroduceerd werden als sierplant. Een ander is de Japanse duizendknoop, berucht in onze provincie omdat de woekerende plant veel voorkomt in tuinen, natuurgebieden en langs de weg, en lastig te bestrijden is. De Afghaanse duizendknoop komt nog niet zoveel voor. In Drenthe zijn exemplaren bij het Friese Veen en de Havelterberg waargenomen, maar op basis van de ervaringen met het familielid en de inschatting dat de nieuwe plant zich zal vestigen, is de kans groot dat ook deze plant problemen gaat veroorzaken.

Voorkomen

Hetzelfde geldt voor de andere nieuwe dier- en plantensoorten op de lijst. Ze komen niet of nauwelijks voor in ons land, maar ingeschat wordt dat ze zich in de toekomst wel kunnen vestigen en dan voor overlast kunnen zorgen. Invasieve exoten hebben een negatieve invloed op de biodiversiteit omdat zij met inheemse soorten concurreren om ruimte, voedsel, licht en nestgelegenheid, deze soorten vangen en opeten of ziektes en plagen overbrengen. Plaatsing op de Unielijst moet (verdere) verspreiding voorkomen.

Afbeelding
De Japanse duizendknoop is lastig te bestrijden (Rechten: Wikimedia Commons)

Lees ook:

Contact
opnemen