Vrijwilligers maken nieuw hek voor Landgoed Vennebroek

Vrijdag 08 Maart 2024
  • De werkgroep bij het eindresultaat (Rechten: Ellen Offers)

Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben het hekwerk van Landgoed Vennebroek vakkundig opgeknapt en teruggeplaatst. Vennebroek is een parkachtig landgoed van bijna twintig hectare ten noorden van Paterswolde. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het eigendom van Natuurmonumenten.

De groep vrijwilligers verzorgt het onderhoud op verschillende landgoederen en kreeg de vraag of zij het hek konden opknappen. Ze hebben zich verdiept in de benodigde technieken en gezamenlijk besloten tot een plan van aanpak om een volledig nieuw hek te maken in authentieke stijl.

Schade

"Je ziet dat deze planken vergaan zijn door het inwateren", vertelt Marcel Bartelink. "De grote steunen waren helemaal weg, de koppen waren weg. We hebben gekeken naar de aard van het hek en de manier waarop het gemaakt is, en we hebben gemeend de constructie te moeten verbeteren. Wat vroeger met spijkers en schroeven op elkaar werd gezet, daar hebben we andere technieken voor gebruikt. We hebben zelf de onderdelen veranderd, vervaardigd en uitgepast."

(de tekst gaat verder onder de video)

Deskundig

De vrijwilligers moesten wel even nadenken toen ze het restauratieverzoek kregen. Bartelink: "Ik had positief kritische mensen in mijn groep en het leek hen een hele klus. Durven we dat wel? Maar we hebben zo'n scala aan activiteiten van mensen met brede interesses maar ook brede vakkundigheden. Dat was voor ons aanleiding om te zeggen we gaan het doen." Alle expertise op het gebied van metaal- en houtbewerking kwam uitstekend van pas.

Zichtbaar

Het harde werk is beloond en het hek staat terug op zijn plek. "Het ligt op een belangrijk punt", aldus de vrijwilliger. "Er gaan veel verkeersstromen langs. Je wilt het landgoed op een goede manier laten zien en laten zien hoe wij het verzorgen. Het zijn keien van mensen die hier bezig zijn. Altijd op de achtergrond maar ze hebben veel in hun mars. Wij zijn tevreden, we krijgen veel positieve reacties en daarvoor doen we het."

Afbeelding
De bouwtekeningen voor het nieuwe hek (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen