Landgoed Overcingel in de steigers: ‘Vroeger waren ze ook al zuinig’

Zondag 19 November 2023
  • Het woonhuis Overcingel staat in de steigers (Rechten: RTV Drenthe)

De restauratie van het achttiende-eeuwse Landgoed Overcingel in Assen is gestart. Nadat de laatste bewoner Henk van Lier Lels overleed, hebben zijn nazaten het landgoed in 2019 aan Stichting Het Drentse Landschap geschonken.

Monumentenbeheerder Jermo Tappel van de stichting laat zien hoe het er bij zo'n restauratie aan toegaat.

Restauratie

"We staan in het centrum van Assen op het landgoed Overcingel", vertelt Tappel. "Het ziet er iets anders uit dan normaal gesproken want het landhuis wordt gerestaureerd en herbestemd. Ik wil jullie graag laten zien hoe de restauratie van een achttiende-eeuws rijksmonument eruit ziet." Het landgoed is bijna vijf hectare groot. "Het huis is gebouwd in 1778 en al die jaren bewoond geweest door één enkele familie. Sinds de schenking aan de stichting zijn we aan het werk geweest met de restauratieplannen en de restauratie. Het merendeel vindt binnen plaats."

Werkwijze

"Bij zo'n restauratie demonteren we alles wat niet monumentaal is. Dat is ook wat je in deze kamer ziet", wijst Tappel. "Alle bouwmaterialen die nu nog aanwezig zijn, komen uit de bouwtijd, uit die achttiende eeuw. Bij het opbouwen proberen we zoveel mogelijk isolatiemateriaal aan te brengen, maar het is altijd maatwerk in zo'n oud huis." De renovatie is complex en zal meer dan een jaar in beslag nemen.

(de tekst gaat verder onder de video)

Bouwsporen

Tijdens zo'n renovatie worden vaak interessante bouwsporen gevonden. Zo werden tijdens de restauratie van de havezate Oldengaerde nabij Dwingeloo, die in 2020 werd afgerond, een oude lemen vloer en veldkei gevonden uit de vijftiende eeuw, en verschillende lagen behang uit 1880 en 1860. Ook in Overcingel worden sporen uit het verleden gevonden. "Achter deze lambrisering heeft een timmerman waarschijnlijk zijn naam en het jaartal opgeschreven. Hier lezen wij 1778."

Recycling

"In Drenthe zijn we zuinig, en dat waren ze vroeger ook al", vertelt Tappel. "Dat kun je zien aan deze houten wand, die gemaakt is van allerlei hergebruikte planken die elders uit het huis vandaan komen. Prachtige oude verflagen zitten erop en oude behangsels. Over de wand werd een linnenbespanning met behang aangebracht en onder dat behang werden vaak oude kranten geplakt. Deze verdieping is in 1884 gerealiseerd. En achter de plint komt een Groninger Courant uit 1884 tevoorschijn."

Afbeelding
Achter de plint komt een krant uit 1884 tevoorschijn (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen