Voorproefje van de lente op landgoed Overcingel

Donderdag 24 Februari 2022
  • De krokussen staan in bloei bij landgoed Overcingel (Rechten: Karla Leeftink-Het Drentse Landschap)

Het is bijna voorjaar en de grasvelden van landgoed Overcingel in Assen kleuren weer paars. Duizenden krokussen staan dan in bloei en dus kun je vanaf zaterdag 26 februari een krokuswandeling maken over het landgoed.

Je kunt het terrein normaliter alleen bezoeken met een wandelkaart maar wanneer de krokussen bloeien stelt het landgoed zijn tuin open voor alle bezoekers. Wandel zelf of met een gids rond en geniet van de prachtige paarse voorjaarsbloeiers.

Rondleiding

Tijdens de wandeling nemen de gidsen van IVN Assen en Het Drentse Landschap je mee langs de mooiste plekken. Ze vertellen over de geschiedenis van het landgoed, over de flora en fauna die er te vinden is en ze staan stil bij de bloeiende krokussen. Ook sneeuwklokjes en andere stinzenplanten laten zich zien. Elk jaar trekt de wandeling veel bezoekers.

Tuinstijlen

Het achttiende-eeuwse landgoed Overcingel ligt midden in het centrum van Assen en is bijna vijf hectare groot. Naast de bloeiende krokussen is de tuin te herkennen aan twee landschapsstijlen: de Franse én Engelse stijl. De tuin werd in 1778 aangelegd in de destijds heersende Franse stijl, herkenbaar aan de symmetrische lijnen en de blikvanger het Grand Canal. In de achttiende eeuw kwam de Engelse stijl in de mode en kreeg het landgoed slingerpaden en heuveltjes.

Wandelen

Wil je een wandeling maken met een van de gidsen? Dat kan op de zaterdagen 26 februari, 5 maart, 12 maart en op vrijdag 4 maart. De wandeling start om 14.00 uur bij het toegangshek van landgoed Overcingel aan de Oostersingel 27 in Assen. Geen zin in natte voeten? Neem dan waterdicht schoeisel mee, want sommige paden kunnen behoorlijk nat zijn.

Lees ook:

Contact
opnemen