Vier Drentse gemeenten stimuleren deelname aan voedselbossen-cursus

Vrijdag 12 Januari 2024
  • Leer hoe je een eigen voedselbos start (Rechten: Vereniging Drentse Voedselbossen)

Het Drentse Voedselbos Loket verzorgt de basiscursus 'Ontwerp je voedselbos'. De aanleg van voedselbossen stimuleert lokale voedselproductie en vergroot de biodiversiteit en leefbaarheid in de eigen buurt of wijk.

De gemeenten Assen, Coevorden, Emmen en Midden-Drenthe hechten hier belang aan en geven inwoners die willen deelnemen aan de cursus korting op het cursusgeld.

Praktische kennis

Particulieren, buurtverenigingen, coöperaties, bedrijven en agrariërs kunnen aan de cursus deelnemen. Femmeke Huigens van de Vereniging Drentse Voedselbossen en Martijn Aalbrecht van De Voedselboss zijn de cursusleiders: "Deelnemers krijgen zowel theoretische als praktische kennis waardoor ze zelf aan de slag kunnen. Ook staan we nadrukkelijk stil bij ieders eigen drijfveren om een voedselbos te starten. Je leert anderen met een voedselbos kennen en je deelt kennis, zaden en planten met elkaar."

Georganiseerd

De Vereniging Drentse Voedselbossen is de snelst groeiende beweging in Noord-Nederland, aldus projectleider Huigens. "Het begon ongeveer anderhalf jaar geleden. We dachten dat acht mensen wel interesse zouden hebben om een voedselbos te beginnen, maar dit bleken er tachtig." Daarom richtte zij de vereniging op. "Starten met zo'n bos kunnen mensen wel, maar het goed doen is een tweede. Weet je wel wat je allemaal naast elkaar kun plaatsen? En hoe onderhoud je het?"

Vragen stellen

Met subsidie van de provincie Drenthe richtte de vereniging in oktober 2022 het Drents Voedselbos Loket op. Het loket verzorgt lezingen, cursussen, advies en activiteiten en zowel particulieren als coöperaties en bedrijven kunnen er terecht met vragen over het ontwerpen en starten van een voedselbos, over het hoe en waarom van snoeien en over eventuele problemen. In de Voedselboscast vertelt Huigens over het succes van voedselbossen en waarom het delen van kennis zo belangrijk is.

Lees ook:

Contact
opnemen