Binnenkort de vruchten plukken van een nieuw voedselbos in Ruinen

Woensdag 30 November 2022
  • De buren helpen mee bij het planten van de fruitbomen (Rechten: RTV Drenthe)

De mouwen worden opgestroopt in Ruinen. Terwijl de kippen nieuwsgierig rondscharrelen, worden compost en fruitbomen aangesleept. Zes Ruiners helpen bij het inplanten van zestien oud-Hollandse fruitbomen in voedselbos Achter de Broeken. Het is een van de vele voedselbossen waar afgelopen maand aan gewerkt werd in het kader van Treevember.

Treevember is een campagne van stichting The Pollinators, waarmee zij aandacht vraagt voor het belang van bomen en voedselbossen. The Pollinators zet zich in voor landschapsherstel en de bescherming van insecten. Voedselbossen vormen een gunstig habitat voor insecten.

Nabootsing natuurlijk bos

"Een voedselbos of eigenlijk een voedselbosrand bestaat uit verschillende lagen. Helemaal bovenaan heb je de kruinlaag, dan heb je tussenlagen, struiken, vaste planten, bodembedekkers en in de grond heb je de pollen en knollen", vertelt Brigitte Hofman, eigenares van voedselbos Achter de Broeken. "Zo'n ecosysteem is door de mens gemaakt, maar je bootst eigenlijk een natuurlijk bos na."

(de tekst gaat verder onder de video)

Het gaat om de gezelligheid

Zo'n voedselbos levert niet alleen eten op. Het is ook goed voor de natuur en een echte sociale happening. In Ruinen kwamen de buren helpen. "We doen het met elkaar. Die gezelligheid en samenhang is waar het omgaat", vertelt Hofman. "Ik kom zelf uit de grote stad en ik ben verhuisd naar een buitengebied waar je wel echt je best moet doen voor verbinding. Ook daarom doen we dit."

Buurman Sake Gerritsen stopt ondertussen een boom in de grond. "Het is ook leuk dat je elkaar een beetje helpt: het naoberschap." Gerritsen volgt samen met de man van de initiatiefnemer een cursus over voedselbossen.

Van hoog naar laag

Zo'n bos wordt namelijk niet zomaar aangelegd. Hofman legt uit waar je allemaal rekening mee moet houden: "Je kijkt naar het water, de grond, de zon en daar pas je de aanplant op aan. Je bouwt van hoog naar laag. De hoge bomen van acht à tien meter staan er al, dus we gaan nu aan de slag met de tussenlagen; de fruitbomen dus. Die moeten zo geplaatst worden dat ze genoeg zon krijgen, maar ook beschutting van de hoge bomen tegen de wind."

Twee Tamworth-varkens grazen ondertussen door een kaal weiland. En niet zonder reden: ze maken de grond schoon voor de aanleg van een nieuw stuk bos. Daar komt in december de volgende laag: 575 lage struikjes en bomen. Die zouden eerst ook tijdens Treevember geplant worden, maar de bezorging van de planten liep wat vertraging op.

Appeltje plukken

Maar wanneer gaat het nieuwe voedselbos haar vruchten afwerpen? Volgens Hofman hangt dat van de groeilaag af: "We moeten op het hoogstamfruit nog wel zo'n jaar of zes tot tien jaar wachten; de walnoten die hier stonden geven al noten en de fruitbomen zullen dit jaar al fruit gaan geven. Dus we hopen binnen afzienbare tijd een appeltje te kunnen plukken."

Lees ook:

Contact
opnemen