Verbindingszone haalt natuurgebieden uit hun isolement

Vrijdag 01 Maart 2024
  • Met de plaatsing van dit bord is de nieuwe zone officieel 'geopend'. (Rechten: RTV Drenthe)

Het Natuur Netwerk Nederland (NNN) heeft er vandaag officieel een strook van bijna tien kilometer lengte bij gekregen. Een primeur voor Drenthe: het is de eerste van zo'n grote omvang.

De eerste ideeën voor ecologische verbindingszones ontstonden al in de jaren 80, weet ecoloog Hans Dekker van de provincie Drenthe. Maar het creëren van een dusdanig grote zone is een kwestie van de lange adem.

Heidesoorten komen op

Met de onthulling van het informatiepaneel aan de Zuiderweg bij Zuidwolde is vandaag de zone 'Vogelzangsewijk' officieel klaar. Dekker ziet al verschillende heidesoorten opkomen en hoopt dat de heikikkers, otters en andere dieren hun weg door de rustige zone inmiddels weten te vinden.

Hans Dekker laat in deze reportage de verbindingszone zien (tekst gaat verder onder de video):

"We hebben in Drenthe een heel stelsel van verbindingszones die voor het grootste deel nog aangelegd moeten worden. Maar deze is wel heel bijzonder, het is een hele lange. Van het dorp Hollandscheveld, bijna tot aan de Reest. Een hele strook, waardoor de natuurgebieden die daarlangs liggen aan elkaar verbonden worden", vertelt Dekker enthousiast. De strook bestaat uit een variatie van graslanden, bos, water en heide en is gemiddeld zo'n twintig meter breed.

Vers bloed

"Als je natuurgebieden los in het landschap hebt liggen, en er omheen wordt normaal agrarisch gebruik uitgevoerd, dan zijn het allemaal 'bloempotten'. Hier een stukje hei, daar een vennetje, maar die functioneren niet in een 'totaalsysteem'. Planten en dieren uit die gebieden komen dan niet of nauwelijks in verbinding met planten en dieren van een kilometer verderop", legt Dekker uit.

"Sommige dieren zijn heel mobiel, maar anderen komen niet van dat stukje grond af. Uiteindelijk krijg je dan een situatie waarin planten en dieren genetisch zo verarmen, dat ze uitsterven. Als je zorgt dat de gebieden met elkaar verbonden worden, dan zie je dat er vers bloed in zo'n populatie komt en ze weer opveren en vitaal worden."

Samenwerken

Voor de heikikker, levendbarende hagedis en misschien zelfs de adder ziet het er gunstig uit. "Je ziet al planten groeien die heel in de verte aan een heideveld doen denken, dopheide, struikhei, trekrus, mossen, lage vegetatie. Daar kunnen die dieren goed gebruik van maken, om geleidelijk aan naar een volgend natuurgebied te trekken."

Een voorbeeld van een andere, pas gerealiseerde zone is de Verlengde Middenraai, grenzend aan het Mantingerzand. Het maken van deze nieuwe natuurverbindingen gebeurt met veel andere partijen. Dekker: "Samen met boeren, waterschappen, gemeenten, landinrichtingscommissies. Dan heb je kans om her en der die ecologische verbindingszones te verzilveren, zodat je natuurgebieden uit hun isolement haalt."

Lees ook:

Contact
opnemen