Tuinbouwschooltuin Frederiksoord is in goede handen

Zondag 12 Maart 2023
  • Vrijwilligers aan het werk in de tuinbouwschooltuin in Frederiksoord (Rechten: RTV Drenthe)

De tuinen van de tuinbouwschool lagen er sinds 2005 verlaten en verwilderd bij maar worden sinds enkele jaren weer onderhanden genomen door groene vingers. Het terrein van de voormalige G.A. van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord is zo'n zeven hectare groot en er moet heel wat gebeuren.

De Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord probeert sinds 2020 de tuinen nieuw leven in te blazen onder leiding van een groenadviesteam en vrijwilligerscoördinator Mieke Souverein.

Vrijwilligerswerk

"Ooit onderhielden heel veel scholieren deze tuinen", vertelt Souverein. Bijna twintig jaar geleden is het groen onderwijs onder andere naar Meppel verhuisd en hebben deze tuinen hun eigen gang kunnen gaan. Vandaag hebben we een snoeidag met een groep van zo'n acht vrijwilligers die van alles doen." Ren Mooren is één van hen. "We onderhouden het park, van onkruidvrij houden tot hagen knippen en snoeien. Eigenlijk alles wat in een tuin moet gebeuren, maar nu door vrijwilligers, amateurs. Ook mensen die nog nooit een heggenschaar in de hand hebben gehad komen voorbij, dus het is een leuk en gemêleerd publiek."

(de tekst gaat verder onder video)

Tuinbouwschool

Ook oud-leerlingen keren terug naar het voormalige schoolterrein om een steentje bij te dragen. Dineke van Raalte zat er tussen 1961 en 1966 op school en herinnert zich die tijd als interessant, leerzaam en prettig. Een andere oud-leerling volgde hier 24 jaar geleden de hoveniersopleiding. "Ik heb hier wat langer op school gezeten dan nodig want het was te gezellig. Na het vertrek van de school naar Meppel ben ik hier vaak wezen kijken en ik zag behoorlijk wat verval, logisch natuurlijk, en dat ging me aan het hart. Nu doe ik hier vrijwilligerswerk."

Toekomst

"Er zijn inmiddels veel vrijwilligers actief, de een wat meer dan de ander, maar we zijn ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zin hebben om iets te doen. Ieder seizoen zijn er andere klussen. We kunnen er natuurlijk niet van maken wat de driehonderd tot vijfhonderd scholieren deden dus we pakken het per vak aan", aldus Souverein. "We hebben ook hele stukken die nog voor de natuur zijn en waar de zangvogels in het voorjaar kunnen broeden. Het is net wat anders dan voorheen maar het is nog steeds een prachtige plek waar we de hulp nodig hebben van vrijwilligers om het te kunnen onderhouden."

Lees ook:

Contact
opnemen