Vrijwilligers houden hoogveen in stand: ‘Eigenlijk heb je een zwemvest nodig’

Maandag 18 April 2022
  • De vrijwilligers werken hard om het hoogveen in stand te houden (Rechten: RTV Drenthe)

Op veel plekken in onze provincie zijn vrijwilligers aan het werk. De natuur in onze provincie kan niet zonder deze groene vingers. Regelmatig laten we het vele werk dat zij verzetten zien.

Dit keer zijn we bij een groep vrijwilligers die het hoogveen nabij Eursinge in stand houdt.

Bomen

"Hier ligt een stukje hoogveen, een stukje heideveld en daarachter een ven", vertelt vrijwilliger Wim van Veen. "We proberen het hoogveen vrij te maken van boomopslag. Hier groeien heel veel berkenbomen en dennenboompjes die we eruit halen. Door de waterafvoer af te sluiten hopen we dat het waterpeil weer omhoog gaat, iets wat nodig is voor het aanmaken van hoogveen."

Om het gebied heen staan veel grove dennen. "Dat zijn grote bomen en die zaaien zich uit", legt vrijwilliger Ruud Kreetz uit. "Dat zaad komt hiertussen terecht en dat loopt uit dus je krijgt allemaal dennenboompjes. Als je hier niks doet, wordt het een heel nat dennenbos."

Waterig

Het is een natte bedoening in het natuurgebied. De mannen verrichten een deel van het werk balancerend op lange planken die ze op de grond in het water neerleggen. "Eigenlijk heb je een zwemvest nodig", grapt vrijwilliger Peter Rosendaal. "Maar met die planken lukt het wel. Straks moeten we al die takken over de planken daarginds heen brengen. Dat is ook leuk als er echt water onder ligt. Maar dat hoort er allemaal bij en we doen het graag."

Buiten

Ed Verhagen: "Het is een enthousiaste groep die een steentje wil bijdragen aan de natuur en aan de biodiversiteit van dit gebied. Want als dit zo kaal is, komen er toch heel wat vlinders en insecten op af. Daar doe je het voor, om Drenthe mooier te maken."

"En je bent echt even lekker in de natuur", vult Rosendaal aan. "Het is een mooi ploegje bij elkaar en laten we wel wezen, als je de hele week bij huis bent is het fijn om allerlei dingen aan te pakken, vrijwilligerswerk bij de molen en in het veen hier. Dat is super."

Lees ook:

Contact
opnemen