Tel regenwormen en draag bij aan onderzoek

Donderdag 07 April 2022
  • Regenwormen zorgen voor een gezonde bodem (Rechten: Magyar via Pixabay)

Wetenschappelijk onderzoek verder helpen met een schep in de hand? Het kan dit weekend tijdens de wormentelling. Vieze handen gegarandeerd en de resultaten dragen bij aan het onderzoek van wormenexpert Jeroen Onrust uit Assen.

Regenwormen zijn belangrijk voor een gezonde bodem. Ze breken plantenresten af en zorgen zo voor voedingsstoffen voor andere bodembewoners én hun graafactiviteiten zorgen voor een luchtige bodem die water beter kan vasthouden.

Voedsel

Egels, mollen en vogels smullen op hun beurt van regenwormen. Voor weidevogels is het zelfs de belangrijkste prooi. Jeroen Onrust onderzoekt de manier waarop het gedrag van die vogels en hun verspreiding afhangt van het voedsel dat ze eten. Daarom wil hij graag weten hoeveel wormen waar zitten.

Tellen

Meedoen is niet moeilijk. Steek een kluit uit met een schep en pluis de grond met de hand uit. Na de telling is het belangrijk dat je de kluit weer terug in de aarde stopt en de wormen op de grond vrijlaat. Ze kruipen zelf weer terug in de aarde. Op deze website kun je je aanmelden. Je ontvangt dan informatie over wat je precies moet doen.

Lees ook:

Contact
opnemen