‘Opmerkelijk dat er zoveel te vertellen valt over de regenworm!’

Zaterdag 26 Februari 2022
  • Regenwormen worden van dichtbij bekeken tijdens de lezing van Jeroen Onrust. (Rechten: RTV Drenthe)

Het is een bijzonder gezicht: naast de kopjes koffie en thee staan potjes, bakjes en schoteltjes met krioelende regenwormen. Bezoekers van de lezing over regenwormen van Jeroen Onrust nemen ze mee, de exemplaren uit eigen tuin worden tijdens de lezing in het Duurzaamheidscentrum in Assen nader geïnspecteerd.

Want wat voor soort regenworm is het nou? Het blijkt dat er in Nederland maar liefst 25 verschillende soorten zijn, het is een van de vele wetenswaardigheden die Onrust tijdens zijn lezing naar voren brengt. De Assenaar wordt ook wel 'de wormenfluisteraar' genoemd, hij spreekt vol passie over de wormen en over het tijdrovende onderzoek op boerenland naar deze ongewervelden. Het enthousiasme van de wormen-wetenschapper uit Assen springt al snel over op de bezoekers. Na een lezing van circa een uur over regenwormen en over hun belangrijke rol in het ecosysteem gaan de doppen en deksels van de potjes en bakjes af.

'Inspirerend verhaal'

Het duurt niet lang of overal zie je wormen: in handen van de bezoekers, onder de microscoop, kronkelend naast de boeken die Onrust mee had genomen. Geert de Vries, een van de bezoekers, geniet ervan. Hij heeft een aantal wormen die Onrust meebracht vastgehouden onder meer om een frappant feitje te voelen: een regenworm heeft haren. "Ik voelde geen haren, maar wel borstels, dat hoor je ook als ze over papier gaan. Dan maken ze een schurend geluid." Hij ziet de bijeenkomst als een 'unieke kans': "Ik ben heel erg geïnteresseerd in de natuur. Hier krijg je een inspirerend verhaal op een presenteerblaadje, ik snap niet waarom er geen duizend Assenaren zijn!"

'Heel opmerkelijk'

Marian Blom heeft een paar wormen uit haar eigen groentetuin meegenomen. Met de opgedane kennis hoopt ze ook beter voor de bodem van haar tuin te kunnen zorgen. 'Heel opmerkelijk dat er zoveel te vertellen valt over de regenworm!", zegt ze met een grote lach. Haar regenwormen zijn rode regenwormen, is ze net achtergekomen. "Ik heb er drie mee, twee nog jong en eentje is een volwassen exemplaar. En dat kan je zien aan het zadel. Alleen de volwassen exemplaren hebben een zadel. Allemaal vandaag geleerd, fantastisch toch!"

Afbeelding
Wel of geen zadel? Uit de lezing van Jeroen Onrust. (Rechten: Jeroen Onrust)

9 en 10 april: Wormen-telweekend

Net als voor bijvoorbeeld tuinvogels en bijen komt er een telweekend voor wormen. "We weten wel dat wormen belangrijk zijn, maar we weten eigenlijk te weinig over de verspreiding van de regenwormen, en hoe het gaat met wormen bij mensen in de tuin en in plantsoenen en dergelijke. We proberen via de telling een beter beeld te krijgen van hoe het met wormen staat in Nederland."

Meedoen gaat als volgt: "Mensen kunnen gewoon een kluit uitsteken van twintig bij twintig centimeter, en dan met de hand uitpluizen, het aantal wormen dat ze vinden tellen, en dat doorgeven op de website", aldus Onrust. De website wordt later bekendgemaakt, onder andere op ROEG!

Lees ook:

Contact
opnemen