Staatsbosbeheer viert jubileum met wandelroutes

Vrijdag 14 Juni 2024
  • De route gaat deels langs de Tilgrup (Rechten: RTV Drenthe)

Staatsbosbeheer viert haar 125-jarig jubileum met speciale aandacht voor het bos. Als groenste provincie van Nederland doet Drenthe volop mee met de festiviteiten. Er zijn jubileumwandelingen en Staatsbosbeheer houdt een boswachtersblog bij met interessante verhalen over het boom- en bosbeheer in Drenthe. Op deze manier wil Staatsbosbeheer 125 jaar aan verhalen vertellen.

In het Drents-Friese Wold is een nieuwe wandelroute geopend, de Tilgrupvallei. Het is een avontuurlijke route die deels langs de Tilgrup loopt en een echte wildernisbeleving geeft. De wandeling van zo'n zes kilometer slingert over smalle paadjes, langs diverse bossen en open terreinen en biedt onderweg spannende doorkijkjes. Plankenpaden zorgen voor droge voeten.

QR-codes

Langs de nieuwe route is een 'van boom tot bos'-wandeling uitgezet, een van de achtentwintig jubileumwandelingen verspreid door het hele land. Onderweg kom je bordjes tegen met QR-codes die toegang bieden tot bijzondere bosverhalen én leuke opdrachten voor kinderen. Iedereen kan de route op eigen tempo of in delen volgen.

Schijnwerpers

Staatsbosbeheer zet het bos niet zomaar in de schijnwerpers. "Meer bos is nodig", aldus de organisatie. "Bos is leven en geeft leven. Vrijwel nergens leven zoveel verschillende soorten planten, dieren en schimmels samen. Op een wonderlijke manier waar nog veel over te leren valt. Bos houdt ons in leven. Met de zuivere zuurstof die het produceert. Maar ook omdat het klimaatverandering helpt beperken en ons een leefbare omgeving biedt."

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
De jubileumwandelingen zijn voorzien van QR-codes (Rechten: RTV Drenthe)

Historie

Aan het einde van de 19e eeuw was er ook al een tekort aan bos. "Drenthe dreigde ondergestoven te worden door zandverstuivingen, dus de grond moest worden vastgelegd. Daarom zijn er toentertijd boswachterijen aangeplant", vertelt boswachter Linde Veldhoen. Het doel daarvan was meer bosbouw. Vanaf de oprichting in 1899 zette Staatsbosbeheer zich in voor het planten van bomen. Nu is de organisatie vooral druk met het beheren en beschermen van de natuur.

Jubileumjaar

Vanwege het jubileum heeft Staatsbosbeheer 2024 uitgeroepen tot 'Jaar van het bos'. Je kunt je dus het hele jaar verdiepen in het belang van het bos. Voor meer informatie over het jubileumjaar en de activiteiten bezoek je de speciale website van Staatsbosbeheer. Meer informatie over de Tilgrupvallei lees je op het boswachtersblog.

Lees ook:

Contact
opnemen