‘Snelcursus’ vogels luisteren met boswachter Evert Thomas

Zaterdag 10 Juni 2023
  • 's Ochtendsvroeg samen naar vogels kijken en luisteren. (Rechten: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden voor een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG! dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.

Boswachter Evert Thomas is officieel met pensioen maar deze dag laat hij niet aan zich voorbij gaan. Hij neemt de deelnemers mee het bos in om te luisteren naar vogelgeluiden.

Zingen

Hopelijk werken de vogels mee. "Ik heb wel eens vogelrondjes gelopen 's ochtends vroeg en dan hoorde ik heel weinig", aldus Thomas. "Ik dacht: hoe kan het nou dat ze nu allemaal tegelijk hun mond houden. En op een ander moment, het is alsof ze elkaar aansteken, worden ze allemaal in een keer actief." Er is gelukkig genoeg te horen. "Dat is de zwartkop, een klein bruin vogeltje met een zwart kapje. Ik hoor een vink en een fitis. Zo kun je zonder van je plek te komen een aantal soorten herkennen en dan weet je in ieder geval dat ze er zitten."

(de tekst gaat verder onder de video)

Uitdaging

Wat is er zo leuk aan het luisteren naar vogels? "Ik vind de natuur leuk, vogels zijn natuur dus vind ik ze leuk", vertelt de boswachter. "Maar ik vind het ook een uitdaging om die vogelgeluiden te herkennen. Bij Staatsbosbeheer ben ik ooit begonnen met een vaste vogelinventarisatie bij de Elperstroom. Ik moest er 's ochtends vroeg uit en een vast rondje lopen. De geluiden had ik vrij snel onder de knie." Voor de deelnemers wordt het een snelcursus. "Maar je wordt niet overhoord aan het einde van de dag. Het wordt je vergeven als je alles weer vergeet."

Tips

De deelnemers genieten van de vogelgeluiden. Voor de vogels zelf is het bittere noodzaak. "Ze hebben allemaal hun eigen territorium en ze moeten aan de buren laten merken 'dit is mijn territorium dus blijf hier weg.' Maar ook om de vrouwtjes te imponeren", vertelt Thomas. Er zijn wel ezelsbruggetjes om de geluiden te herkennen. "Een roodborstje klinkt alsof hij struikelt over zijn eigen riedeltje. En de zwartkop heeft een riedeltje dat eindigt in het Fries. Aan het einde gaat het deuntje altijd omhoog. De tuinfluiter lijkt erop maar die doet dat dus niet."

Afbeelding
Vogels luisteren en kijken met Evert Thomas (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen