Sayaguesa-runderen veranderen gedrag door wolf

Vrijdag 04 Februari 2022
  • De Sayaguesa runderen zijn een Spaans runderras (Rechten: RTV Drenthe)

Natuurbeheerders zetten verschillende grazers in om te voorkomen dat open natuurgebieden in bos veranderen. Naast schapen en geiten zijn dat in het Drents-Friese Wold Sayaguesa runderen, een imposant en gehard Spaans runderras.

Het lijkt erop dat deze dieren hun gedrag aanpassen door de aanwezigheid van de wolf, aldus Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten.

Aanpassing

"Ze lopen nu veel meer in grotere groepen. Je ziet dat ze de kalveren veel meer in bescherming nemen, midden in de groep, en ze komen op plekken in het terrein waar ze voorheen nooit kwamen", aldus Bouwmeester.

Bouwmeester verwacht niet zo snel een wolvenaanval. "Het is gehoornd vee, de dieren kunnen heel goed van zich afslaan. Dat betekent dat er weinig mis kan gaan. Het enige kwetsbare moment is wanneer een kalfje geboren is. De koe legt het even weg totdat het sterk genoeg is om aan te sluiten bij de kudde. Verder bedenkt de wolf zich nog wel een keer, die schat zijn kansen in en weet dat hij niet meer kan jagen als hij gewond raakt. Dan is hij ten dode opgeschreven."

Meer weten over de wolf in Drenthe? Kijk dan naar ROEG!, zaterdag 5 februari vanaf 17.11 uur op TV Drenthe, of kijk later terug online.

Lees ook:

Contact
opnemen