Restauratie Huis Overcingel succesvol afgerond: ‘Misschien wel het mooiste van Drenthe’

Donderdag 20 Juni 2024
  • De restauratie is van Huis Overcingel is afgerond (Rechten: RTV Drenthe)

De restauratie van het historische Huis Overcingel is afgerond. Het huis werd eind achttiende eeuw gebouwd en is sindsdien bewoond geweest door zeven generaties van één familie. In 2019 overleed de laatste bewoner Henk van Lier Lels en schonken zijn nazaten het landgoed aan Stichting Het Drentse Landschap.

"In voorgaande ROEG!-afleveringen heb ik jullie iets laten zien over de restauratie. Nu is het klaar en wil ik jullie graag het eindresultaat laten zien", aldus een trotse Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap.

Landgoed

Het huis is onderdeel van Landgoed Overcingel dat midden in de stad Assen ligt. Bijzonder aan het landgoed is dat alle onderdelen nog aanwezig zijn. Het landhuis met een historisch interieur, het koetshuis, de dienst- en tuinmanswoning, de tuinen met tuinornamenten, de parkbossen, de weides en de boomgaard. In het voorjaar trekt de tuin vol bloeiende krokussen veel bezoekers.

Restauratie

"De hal in het huis waar je binnenkomt is heel gaaf bewaard gebleven uit de bouwtijd van het huis, 1777. Toch hebben we een aantal dingen die we in onderzoek terugvonden ook teruggebracht, waaronder de kleuren", aldus Tappel. "Dit is de originele kleur die er ooit op heeft gezeten. En de geschilderde marmerimitatie op de wanden is erg bijzonder. Deze vonden we door laagjes af te krabben en hebben we door een specialist terug laten brengen."

Oude foto's

Niet alleen onderzoek maar ook oude foto's leveren nuttige informatie voor de restauratie. "De serre is gebouwd in 1909 en daar hebben we een mooie, oude foto van", laat Tappel zien. "Aan de hand van die foto hebben we geprobeerd de serre zoveel mogelijk te reconstrueren, bijvoorbeeld het behang maar ook de kleurstelling, het oude plafond en de vloerafwerking."

Drentse parel

"De behangkamer is een van de mooiste kamers van het huis en misschien wel van Drenthe. Deze kamer is helemaal in oude stijl gerestaureerd. En je ziet aan de kroonluchter dat we nog altijd de puntjes op de i moeten zetten om het af te ronden." De restauratie inclusief voorbereiding heeft meer dan drie jaar geduurd. "Als erfgoedorganisatie willen we zoveel mogelijk de historische gelaagdheid in zo'n pand terugbrengen. Daarom gaan we in de toekomst ook rondleidingen verzorgen."

Lees ook:

Contact
opnemen