Op wolvenexcursie in het Dwingelderveld

Zaterdag 01 Oktober 2022
  • Vrijwilligers bekijken afdrukken van wolvenprenten (Rechten: RTV Drenthe)

Het wolvenpaar dat zich in het Drents-Friese Wold gevestigd heeft, houdt de gemoederen in de provincie bezig. Tijdens een wolvenexcursie gaan gidsen van Natuurmonumenten in op de komst van de wolf en wordt de kennis van deelnemers over dit roofdier bijgespijkerd.

In 2015 werd voor het eerst een wolf gezien in Drenthe. Sindsdien zwierven meerdere dieren door de provincie en zijn regelmatig schapen doodgebeten. Vorig jaar werd voor het eerst een wolvenkoppel gespot en afgelopen zomer kregen ze voor zover bekend drie welpen.

Kennis

Barbara Ruis neemt geïnteresseerden mee het Dwingelderveld op. "Fabel nummer één die ik meteen wil noemen is dat een wolf mensen doodt. Een wolf is daar veel te schuw voor en zal ons altijd uit de weg gaan." De kans dat de wolf zich tijdens zo'n excursie laat zien is dan ook minimaal. De excursie is bedoeld om uitleg over het dier te geven. Hoe herken je een wolvenspoor, hoe oud worden wolven en hoe zijn de verhoudingen binnen een roedel?

Afdruk

Wat valt de deelnemers op aan de wolvenprenten die Ruis laat zien? "Inderdaad, het is één rechte lijn", beaamt Ruis. "De voor- en achterpoot zet hij in de andere poot. De achterpoot komt in de afdruk van de voorpoot. Dat doet niet alleen één wolf, als er zes wolven zijn zullen ze hetzelfde spoor gebruiken. De dieren lopen graag over doorgaande paden. Ze leggen grote afstanden af, tijdens een nacht kunnen ze vijftig tot zestig kilometer lopen en ze mogen graag rechte lijnen gebruiken."

De tekst gaat verder onder de video

Interesse

"Tot nu toe wist ik vrij weinig over wolven", vertelt een van de deelnemers aan de excursie. "Ik weet dat ze sinds een aantal jaren in Nederland zijn en ik heb hieraan meegedaan omdat ik er meer van wil weten." Een andere deelnemer was al bekend met het wilde dier. "Vroeger reisde ik wel vijfentwintighonderd kilometer om een wolf te zien en nu lopen ze in de achtertuin."

Spannend

Ruis is tevreden over de excursie. "Het was de eerste keer dat ik het voor publiek deed en ik vond het spannend. Je leest en hoort veel negativiteit en je weet niet hoe mensen op jouw verhaal zullen reageren als je ze mee het veld in neemt. Petje af voor de deelnemers die ik bij me had, het was een fijn gezelschap dat heel leuk reageerde."

Afbeelding
Deelnemers aan de excursie komen geen wolf tegen onderweg (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen