Op pad in de Drentse natuur: Amen en omgeving

Zondag 01 Mei 2022
  • Langs het Amerdiepje loopt wandelroute de Acht van Amen (Rechten: RTV Drenthe)

Ten zuidoosten van Assen ligt Amen, een klein dorp omgeven door groen. De bosrijke omgeving van het dorp is het ontdekken waard, bijvoorbeeld via de wandelroute 'Acht van Amen'.

Vermoedelijk heette de beek ten noorden van Amen vroeger Aam of Ame. Dat zou dan ook de naam van het dorp zelf kunnen verklaren - als het ware betekent Amen in die zin nederzetting aan de Aam. Tegenwoordig draagt de beek de naam Amerdiep.

Waar Amen nu een krappe honderd inwoners telt, bestond het dorp in de zeventiende eeuw uit slechts drie boerderijen. Hoewel er in 1819 een school werd opgericht, is die in 1853 weer afgebroken door een tekort aan leerlingen.

Live muziek

Amen is bij muziekliefhebbers bekend om het café dat er al meer dan eeuw staat. Er gebeurt ook nog eens een hoop in dat café, zeker gezien de omvang van het dorpje. Zeer regelmatig wordt er live muziek gespeeld, soms zelfs door grote namen. Ook vinden er literaire en culturele activiteiten plaats in de bruine kroeg.

De acht van Amen

Vanuit het dorp Amen start een wandelroute van Staatsbosbeheer. Het bestaat uit twee lussen die zo'n drie kwartier á een uur in beslag nemen. Het dorp is eveneens het middelpunt en het einde van de route. Laat de naam van deze wandeling je niet op het verkeerde been zetten: hij is namelijk vijf kilometer lang. 'Acht' verwijst naar de vorm van de wandeling, door de twee lussen die samen het cijfer acht vormen. Stevige schoenen of zelfs laarzen als het geregend heeft zijn wel aan te raden, aangezien de route vrij drassig kan worden. Je trouwe viervoeter mag aangelijnd mee.

Houtwallen

Houtwallen zijn afscheidingen tussen boerenpercelen gemaakt van verhoogde grond, die vervolgens beplant werd met bomen en stekelstruiken, zoals meidoorn. Deze werden vroeger doorgaans gebruikt, maar sinds de komst van prikkeldraad zijn ze nog maar schaars. In Amen en omgeving zijn nog wel diverse houtwallen. Gezien het feit dat veel dieren hier graag schuilen zeker de moeite waard om eens op te letten!

In deze ROEG! loopt boswachter Evert Thomas de Acht van Amen, op zoek naar voorjaarsbloeiers en vlinders.

Lees ook:

Contact
opnemen