Op de knieën om kriebelbeestjes te zoeken

Zondag 11 Juni 2023
  • Is een kikker ook een kriebelbeestje? (Rechten: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden tot een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG!-dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.

Boswachter Kees van Son trapt af met een zoektocht naar kriebelbeestjes. Samen met een groep kinderen en hun ouders gaat hij het bos in.

Kriebelen

Op een rijtje gezeten op een omgevallen boomstam vertellen de kinderen een voor een wat zij kriebelbeestjes vinden. "Spinnen, kevers, muggen, mieren en rupsen." Het begint al te kriebelen. "Het ergste is als er iets kriebelt onder je kleren, maar je weet niet wat voor beestje het is", vindt Van Son. Zover zal het niet komen. De kinderen krijgen een loeppotje en zoeken op de knieën de bosgrond af, achter takken en onder boomschors. "Je mag best vieze handen en vieze kleren krijgen, dat is helemaal niet erg."

Opbrengst

De bosbodem blijkt vol te zitten met kriebelbeestjes. "Een duizendpoot, een slak en een springende spin." "Ik heb een supersnelle spin." Bang voor spinnen zijn deze zusjes niet. Maar een spin in huis oppakken, dat liever niet. "Ik noemde 'm mijn vriendje." Van Son is enthousiast over de opbrengst. "Kijk, een kleine mierenhoop. Deze is net verstoord dus de mieren zijn druk bezig hun eieren veilig te stellen. En die duizendpoot, je verwacht ze hier wel, maar je vindt ze niet snel, en tientallen pissebedden en muggen. Fantastisch."

Lees ook:

Afbeelding
Samen kriebelbeestjes zoeken op de bosbodem (Rechten: RTV Drenthe)

Contact
opnemen