Op pad met IVN: op zoek naar kriebelbeestjes in Emmen

  • Samen speuren naar wormen, de boeren van de moestuin (foto: RTV Drenthe)

In een moestuin heeft elke bewoner een eigen taak. Zo zijn er boeren die de grond bewerken, vuilnismannen die de troep opruimen en politieagenten die de boel in de gaten houden.

Agnes Bakker van IVN legt aan de kinderen van de Openbare Basisschool 't Eenspan uit hoe dit zit. "De boeren van de moestuin, dat zijn de wormen. De pissebedden zijn de vuilnismannen van de moestuin, de opruimers. En de politieagenten dat zijn de lieveheersbeestjes die bladluizen opeten."

Wormen
Wormen hebben kleine haartjes over hun hele lijf. Als je een worm voorzichtig op een krant legt en goed luistert, dan hoor je het misschien knisperen.

Pissebedden
Hoe komen pissebedden aan hun naam? Stop maar eens een paar pissebedden in een potje met de deksel erop. Als je na een tijdje de deksel eraf draait dan ruikt het naar pis. Niet vergeten om de pissebedden weer vrij te laten.

Lieveheersbeestjes
Het lieveheersbeestje begint als een klein eitje. Uit dit eitje komt een larve die zich tegoed doet aan bladluizen. Als de larve is uitgegeten, wordt het een pop. En na een tijdje komt uit de pop een lieveheersbeestje tevoorschijn.

Contact
opnemen