Ontdek de bloemen in het Asserbos

Dinsdag 09 Juli 2024
  • Brede wespenorchis in het Asserbos (Rechten: RTV Drenthe)

Het Asserbos is een van de oudste bossen van Nederland. Het groene hart van de provinciehoofdstad heeft een rijke geschiedenis. Dat is terug te zien in de plantenrijkdom.

De wilde planten van het Asserbos staan centraal in de wandelexcursie van aankomende zaterdag. Jan Klooster, bioloog en vrijwilliger van Het Drentse Landschap, leidt de deelnemers langs verschillende verrassende en wetenswaardige onderdelen van het bos. "Ik begin vaak met de vraag: 'Zien jullie wel eens een orchidee in het Asserbos?' Hier om de hoek: twee grote!" De brede wespenorchis is een van de soorten die de gids graag laat zien. Net zoals de ijle zegge en heksenkruid.

Ontkiemende hulst

Klooster geeft uitleg over het nut van de bloemen, beantwoordt de vraag wanneer je een plant een wilde plant noemt en benadrukt het belang van biodiversiteit. "Ik wil mensen leren kijken en inspelen op de nieuwsgierigheid", zegt Klooster. Zo benoemt hij de jonge hulstboompjes, jonger dan tien jaar, die je nu in verschillende Drentse boswachterijen ziet opkomen. "De bosbodem heeft tachtig jaar nodig om een zaadje van de hulst te laten ontkiemen. Er zijn allerlei veranderingen in de bosbodem nodig, denk aan schimmels en bacteriƫn, voordat de hulst ontkiemt." Met dit soort feiten en achtergrondverhalen wil Klooster de deelnemers een leerzame en leuke tocht geven.

Deze excursie is voor volwassenen, aanmelden kan hier.

Lees ook:

Contact
opnemen