Op pad in de Drentse natuur: het Asserbos

Zondag 10 Februari 2019
  • In het Asserbos komen veel vogels voor zoals de bosuil, de boomklever en de appelvink (foto: RTV Drenthe/Margriet Benak)

Deze week is ROEG! samen met boswachter Bertil Zoer in het Asserbos. Dit ruim honderd hectare grote stadsbos ligt midden in provinciehoofdstad Assen. Het is een van de oudste bossen van het hele land.

De ouderdom van het bos zie je terug in de eeuwenoude eiken die hier staan en de ondergroei van flinke hulststruiken. Het oude bos trekt bijzondere vogels aan, zoals de boomklever, de appelvink en de middelste bonte specht.

Hoe het begon
De exacte leeftijd van het Asserbos is niet bekend, maar in de Middeleeuwen stond het er al. Het bos hoorde toen bij het buurtschap Witten. In 1260 werd het nonnenklooster Mariënkamp, ook bekend als Maria in Campis, gebouwd. Dit klooster kocht alle eigendommen van het buurtschap, waaronder het bos. Ruim driehonderd jaar later werd het bos eigendom van het Landschap Drenthe, tegenwoordig de provincie Drenthe.

Lees ook: Drentse Landschap gaat bossen en natuur voor Assen beheren

Sterrenbos
Het Landschap wilde het gebied ten westen van de Bosbeek ontginnen, maar dat mislukte. Toen besloot ze om er opnieuw bomen te planten. De klerk Wolter Hendrik Hofstede mocht in 1760 een ontwerp maken voor het bos. Hij leefde in de tijd van de barokke tuinarchitectuur, dat zich kenmerkt door veel symmetrie en strakke lijnen. Het is daarom niet verrassend dat hij een sterrenbos ontwierp. In zo'n bos lopen de rechte wandelpaden vanuit een middelpunt alle kanten op, waardoor ze een ster vormen.

Het oudste stukje bos ligt aan de andere kant van de Bosbeek, tussen de beek en de Beilerstraat. Sinds de bouw van het nonnenklooster heeft dit bos hier steeds gestaan. Vooral in dit stuk zie je de karakteristieke eiken en hulst.

Lees ook: Bosbeek kronkelt weer door Assen: ‘Mooi die oude natuur die terugkeert’​​

Vijvers
In het Asserbos liggen twee vijvers: de Oude Vijver en de Nieuwe Vijver. In 1836 liet de gemeente Assen de eerste vijver aanleggen, in een poging het bos aantrekkelijker te maken voor de stedelingen. De tweede vijver is in 1895 door werklozen gegraven als tegenprestatie voor hun uitkering. Op een plaquette bij de Nieuwe Vijver wordt de 'grondlegger van dit bosch' Wolter Hofstede geëerd.

Erop uit
Wil je het oude stadsbos met eigen ogen zien? Met deze wandelroute van Het Drentse Landschap verken je de vele lanen en paadjes van het bos. En als je er dan toch bent, neem dan ook een kijkje in het Duurzaamheidscentrum aan de rand van het Asserbos.

Contact
opnemen