Nieuwe soort orchidee in de Kleine orchideeëngids

Zaterdag 26 Februari 2022
  • De hyacintorchidee bloeit vroeg in het voorjaar (Rechten: Wikimedia Commons)

Kort na het verschijnen van de Kleine orchideeëngids voor boven de grote rivieren dook een voor ons land nieuwe orchidee op, de hyacintorchis. Om de gids alsnog compleet te maken biedt uitgeverij Koninklijke Van Gorcum een nieuwe pagina aan met de kenmerken van deze orchidee. Lezers kunnen de pagina gratis downloaden, afdrukken en toevoegen aan de gids.

De hyacintorchis of reuzenorchis is een robuuste plant met glanzende, vlezige bladeren en bloemen die in kleur variëren van paars tot roze en soms groen. Het is met maximaal een meter lengte een van de grootste orchideeën in Europa. De plant is zeer zeldzaam maar ook in Drenthe is een eerste exemplaar waargenomen.

Verspreiding

"De hyacintorchis komt oorspronkelijk rond de Middellandse Zee voor", vertelt schrijver van de gids en orchideeënexpert Hans Dekker. "Door de klimaatverandering breiden warmteminnende planten en dieren zich langzaam naar het noorden uit. De hyacintorchis dus ook. De soort bloeide al net over de grens op het Belgische deel van de St. Pietersberg en in de duinen van Noord-Frankrijk. Sinds 2020 groeit deze forse orchidee ook in de Zuid-Hollandse duinen. Nu in Drenthe ook een exemplaar staat, kan deze prachtige plant eigenlijk niet gemist worden in de gids."

Gesteldheid

Op meerdere plekken in onze provincie zijn algemene en zeldzame orchideeën te vinden, zoals de gevlekte orchis, de dennenorchis, de brede orchis, de moeraswespenorchis en het bosvogeltje. Dat orchideeën op een bepaalde plek voorkomen, zegt wat over de kwaliteit van de natuur ter plekke. De orchideeëngids helpt bij het op naam brengen van de verschillende soorten. De nieuwe pagina kan op de website van de uitgeverij gedownload worden.

Lees ook:

Contact
opnemen