Zeldzaam maar niet bedreigd: de dennenorchis

  • De bloemen van de dennenorchis verspreiden een zoete geur (Rechten: Saxifraga/Mark Zekhuis)

Drenthe staat bekend om haar boreale flora. Planten die in Noord-Europa thuishoren, maar ook in onze provincie groeien. Dat kan omdat het in Drenthe net wat kouder is dan in de rest van het land. Eén van die planten is de dennenorchis.

Deze wilde orchidee is erg zeldzaam en komt voor op zure en voedselarme grond in vochtige dennenbossen.

Klein maar fijn

De dennenorchis is een klein, plat plantje met bloemstengels van tien tot dertig centimeter hoog. "Het heeft een mooi, fragiel stengeltje met een stuk of tien tot vijfentwintig helderwitte bloemetjes die heel mooi behaard zijn", aldus plantenkenner Hans Dekker. "Als het plantje bloeit, zie je kleine groepjes van dat witte spul staan, een heel mooi gezicht."

Lees ook: De bijzondere boreale flora van Drenthe

Goed zoeken

Nog niet zo lang geleden waren er slechts enkele vindplaatsen van de dennenorchis in Drenthe. "Maar de laatste jaren komen er weer nieuwe plekken bij. Het is een kwestie van goed zoeken in dit soort dennenbossen en je afvragen wat een plek zou kunnen zijn waar die dennenorchis zich thuis voelt", vertelt Dekker.

Lees ook: Nieuwe groeiplaats dennenorchis ontdekt in Drents-Friese Wold

Eenvoudig is dat niet. "Je moet echt op de bodem kijken en dan vind je die rozetten. Als je gewoon een paadje afloopt, sla je de plant makkelijk over." Hans Dekker vermoedt dan ook dat het plantje hier op meer plaatsen voorkomt dan we weten. Hij nodigt mensen die dat leuk vinden uit om de dennenbossen in onze provincie beter te inventariseren om zo nog meer groeiplekken te achterhalen.

Lees ook: De Zweedse kornoelje bloeit alleen nog in Drenthe

Contact
opnemen