Nieuwe Rode Lijst Dagvlinders opgesteld

Dinsdag 05 Maart 2019
  • De veenbesparelmoervlinder is ernstig bedreigd (Foto: Free Nature Images/Henk Bosma)

Meer dan de helft van de dagvlinders die in ons land voorkomt, staat op de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders. Achtendertig procent van de soorten wordt niet bedreigd. Dat blijkt uit de lijst die Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen zaterdag heeft gepresenteerd.

Elke tien jaar wordt een nieuwe lijst opgesteld. Op de nieuwe Rode Lijst staan evenveel soorten als op de lijst uit 2006. Dit betekent niet dat alles bij het oude gebleven is. Sommige vlinders, zoals het oranje zandoogje, zijn nieuw op de lijst. Andere, zoals de grote weerschijnvlinder, staan er niet meer op. Vijftien soorten zijn verdwenen uit ons land.

Drentse veenvlinders
Op de lijst staan onder meer drie veenvlinders die alleen in Drenthe voorkomen. Het gaat om het veenhooibeestje, het veenbesblauwtje en de veenbesparelmoervlinder. Ze hebben het moeilijk in onze provincie en hebben de status ‘ernstig bedreigd’. Dit komt omdat ze van een koele omgeving houden en last hebben van de toenemende temperatuur. 

Zilveren maan
De zilveren maan kwam vanaf 1960 nog uitsluitend voor in natuurgebieden. Sinds de jaren negentig is deze vlinder op meerdere plekken in het land uitgezet met wisselend succes. Zonder hulp heeft de zilveren maan een paar jaar geleden zijn weg naar Drenthe gevonden waar hij langs de Elperstroom en in het Reestdal voorkomt. Deze vlinder staat als bedreigd op de Rode Lijst. 

Lees ook: Zeldzame zilveren maan vliegt weer in Drenthe

Vlinders in het bos
Met bosvlinders zoals de keizersmantel, de iepenpage en de grote weerschijnvlinder gaat het juist goed. De eerste kwam niet meer voor in ons land en de andere twee hadden het etiket 'gevoelig'. Nu staan ze niet langer op de lijst. Deze vlinders zijn gebaat bij een toenemende temperatuur. Bovendien leven ze graag in oudere bossen waarvan er sinds het verschijnen van de vorige Rode Lijst meer zijn. 

Terug van weggeweest
Behalve de keizersmantel is ook het klaverblauwtje terug. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verdween deze vlinder uit ons land. Sinds een aantal jaren plant hij zich voort in Limburg, maar de vlinder is nog wel ernstig bedreigd. 

Sommige vlinders zijn 'gedaald' of 'gestegen' op de lijst. De grote vos en de kleine ijsvogelvlinder verschuiven van de categorie (ernstig) 'bedreigd' naar 'kwetsbaar'. Het heideblauwtje, het boswitje, de grote vuurvlinder en het veenbesblauwtje zakken naar een zwaardere categorie.

Lees ook: Vijf vragen over de boerenlandvlinder

Afname in aantal
Het aantal soorten op de Rode Lijst is gelijk gebleven, maar het aantal vlinders is de laatste jaren afgenomen. Volgens het Landelijk Meetnet Vlinders gaat het om een daling van drieënveertig procent. Ook van vlinders die niet op de Rode Lijst staan nemen de aantallen af. Het bruin zandoogje en het icarusblauwtje komen in heel Nederland voor, maar alleen in enkele bermen.

Lees ook: Provincie komt met reddingsplan voor boerenlandvlinders​

Herkomst gegevens
De Rode Lijst is gebaseerd op een rapport van de Vlinderstichting. De gegevens komen van de Nederlandse Databank Flora & Fauna (NDFF) en het Landelijk Meetnet Vlinders. Duizenden vrijwilligers helpen hier aan mee. Bij het opstellen van de Rode Lijst wordt rekening gehouden met de zeldzaamheid op dit moment en met de aantallen en de verspreiding van een vlinder sinds 1950.

Contact
opnemen