Nieuwe kreek in waterwingebied als ‘appeltje voor de dorst’

Vrijdag 17 Maart 2023
  • Met keien maakt Joop Mentink dammetjes (Rechten: RTV Drenthe)

In het waterwingebied van WMD Drinkwater, aan de rand van Assen, liggen grote vijvers waarin het spoelwater van de waterzuiveringsinstallatie terechtkomt. IJzer dat in het water zit bezinkt en het steeds schonere water gaat via een sloot naar de volgende sloot. Eerder werd het water uit de laatste sloot via een pijp afgevoerd.

"Dat willen we niet meer", zegt Peter Bartelds van WMD. "We willen het water langer vasthouden. Daarom hebben we die pijp afgesloten en hebben we een nieuwe afvoer gecreëerd waar het water de natuur inloopt."

Dammetjes

"Hier zijn we bezig het systeem te vertragen", laat collega Joop Mentink zien. Hij staat over de kreek gebogen en bouwt dammetjes met grote keien. "We voerden eerder het water zo snel mogelijk via 'de snelweg' af. Nu zijn we bezig om het zo lang mogelijk in ons gebied te houden. Ik speel weer met water en zand net zoals ik vroeger deed", lacht hij.

Groene zomer

WMD wil het oppervlaktewater uit de spoelvijvers zo traag mogelijk laten wegstromen. Dat heeft twee voordelen. "Het oppervlaktewater blijft langer in dit gebied staan. Daardoor blijft het ook in de zomer nat. Vanaf nu is dit een continue bron en dat gaat ook door de droogste weken van de zomer heen groen uitstralen", aldus Mentink.

(de tekst gaat verder onder de video)

Grondwaterbatterij

Als tweede voordeel noemt Mentink het opladen van de grondwaterbatterij, een begrip dat vraagt om nadere uitleg. "De grond waar we op staan bestaat uit zand. Tussen al die zandkorreltjes zit heel veel vrije ruimte. Vaak is het zo in de natuur dat wat in het klein geldt ook in het groot geldt. Ik zal het je laten zien." Hij heeft een emmer gevuld met keien ter illustratie. "Zie deze keien als reusachtige zandkorrels. Je ziet veel vrije ruimte tussen de keien. Boven het grondwater kun je die vrije ruimte vullen met water."

Met een gieter vult Mentink de emmer van tien liter met keien. "Die vrije ruimte is ongeveer veertig procent dus er zou zo'n vier liter water in de emmer moeten passen." Het blijkt te kloppen. "Als je met die bril op naar de omgeving kijkt, dan kan hier dus duizenden kuub water in de bodem worden opgeslagen die vervolgens als opgeladen batterij in de droge periode weer aangeslagen kan worden door de natuur, door de landbouw, door onszelf. Een appeltje voor de dorst dus."

Wandelroute

Wil je zelf de ontwikkelingen rondom de kreek zien? Loop dan de bewegwijzerde route door het waterwingebied. Volg de paaltjes vanaf de parkeerplaats van de schietvereniging 't Asser Wapen aan het Dijkveldpad. De route is drie kilometer lang. In een deel van het gebied mag je het pad verlaten en door de omgeving struinen.

Afbeelding
De dammetjes zorgen voor wateroponthoud (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen