Natuurtuin in Assen: ‘In de winter zit de schoonheid vooral in de kleine dingen’

Maandag 13 Februari 2023
  • Een stukje natuur midden in de stad (Rechten: RTV Drenthe)

De tuin is bij uitstek een plek om de natuur zijn gang te laten gaan en flora en fauna een handje te helpen, zeker in de winter. In Assen ligt een achtertuin die niet helemaal doorsnee is en waar in de winter ook genoeg te beleven valt.

"We hebben een tuin ingericht op de natuur met ruimte voor de dieren en planten", aldus Hendrik Jans. "Er is altijd veel te doen in de tuin. In de zomer gaat het vooral over voedsel, nectar van bloeiende planten, maar de dieren hebben ook een plek nodig om te kunnen nestelen." Jans zit vanwege zijn werk als hovenier en docent dagelijks bovenop en middenin het groen. Zijn eigen tuin heeft hij in twee jaar tijd omgetoverd van alleen maar tegels en steentjes - nog van de vorige bewoners - naar een tuin met vijfhonderd planten in 35 verschillende soorten.

Onderdak

Jans creƫert verschillende plekken in de tuin voor beschutting en nestgelegenheid. "Ik ben hier een wilgenschutting aan het vlechten. Door de jaren heen vergaat dat langzamerhand en kunnen er steeds meer beestjes in leven. Dat is ook weer voedsel. Achterin maak ik wat takkenrilletjes waar bijvoorbeeld muizen en egels kunnen nestelen."

Helemaal achterin de tuin vinden vogels huisvesting. "Dit is een vogelbosje waar we inheemse struiken laten groeien maar ook een grote rododendron. Daar zitten veel plekken in waar vogels kunnen nestelen."

(de tekst gaat verder onder de video)

Verbinding

"Ik vind het belangrijk dat wij in contact en in verbinding staan met groen en met de natuur omdat dat toch wel ons primair leven is", vindt Jans. "Het gaat over voedsel, klimaat, water, temperatuur, fijnstof en stikstof. Dat zijn de dingen die op dit moment aan de hand zijn en je kunt op een kleine manier een goede bijdrage leveren." Maar zijn tuin gaat ook om beleving. "Er is altijd wat te doen en te zien. Er kruipt een beestje, er bloeit een bloemetje. Het klinkt misschien een beetje idyllisch maar het is wel iets wat echt iets met me doet."

Voortuin

Ook in de voortuin speelt de natuur de hoofdrol. "Twee jaar geleden waren dit nog allemaal stenen en nu is het een plantenweelde. In de winter is het prachtig om te zien als er een beetje sneeuw en rijp op ligt. Als we vorst hebben gehad zie je al die verschillende bloemaren en bloemvormen die uitgebloeid zijn, al die verschillende texturen. Door alles te laten staan in de winter kunnen insecten hun eitjes daarin leggen. De kleine kiemplanten komen er alweer aan. Dus de schoonheid zit in de winter vooral in de kleine dingen", besluit Jans.

Afbeelding
Jans maakt een takkenril, het biedt onderdak aan verschillende kleine dieren (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen