Natuurmonumenten in actie: beterschapswensen voor de natuur

Zaterdag 18 November 2023
  • De heide in natuurgebied Vijftig Bunder verdwijnt langzamerhand (Rechten: RTV Drenthe)

De natuur heeft het zwaar en boswachter Bart Zwiers en zijn collega's van Natuurmonumenten maken zich ernstige zorgen. Daarom roepen zij op om in aanloop naar de verkiezingen een beterschapskaartje te schrijven en de politiek op te roepen om de natuur te beschermen.

Natuurmonumenten luidden onlangs de noodklok en doet nu een beroep op natuurliefhebbers om te helpen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. "Dat hebben we gemerkt", zegt boswachter Natascha Hokke. "Na de publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen mensen hoe ze ons kunnen helpen."

Achteruitgang

Boswachter Zwiers uit Paterswolde loopt rond in natuurgebied Vijftig Bunder in het Noordlaarderbos. "Het gaat vaak over stikstof maar we moeten niet vergeten dat ook de klimaatverandering enorme gevolgen heeft voor de natuur. Extreme droogte, extreme natheid, de natuur kan dat niet opvangen. Het is niet zo dat ik elke dag hoofdschuddend in mijn natuurgebied loop, het zijn vooral de cijfers die de achteruitgang aantonen. In 27 jaar tijd zijn we 76 procent van alle insecten kwijtgeraakt, in honderd jaar tijd 85 procent van alle planten en dieren. De cijfers laten zien dat het slecht gaat."

Aanbevelingen

In het manifest geven de boswachters vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door zoals benoemd in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Bart Zwiers gaat nu ook zelf de barricades op. "Ik ga hoogstpersoonlijk samen met tweehonderd collega's de 'Tijd voor beterschap'-kaarten afleveren op het Binnenhof."

(tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Bart Zwiers en collega's roepen op een beterschapskaartje voor de natuur te tekenen (Rechten: Natuurmonumenten/Marten van Dijl)

Meedoen

De natuur beterschap wensen kan op social media met #beterschapnatuur of door een beterschapskaart te sturen via natuurmonumenten.nl/beterschap. De kaarten zijn ook beschikbaar in bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten. De vereniging verzamelt alle beterschapswensen en zal deze tijdens de coalitievorming aanbieden aan de nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie.

Toekomst

Zwiers werkt al vijfentwintig jaar als boswachter en ziet de natuur langzaam achteruitgaan. "Ik ben wel hoopvol maar dan moeten er stappen genomen worden. We staan op een serieus kantelpunt en om haar nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om de natuur te beschermen. Doen we dat niet, dan zullen we steeds meer ecosystemen verliezen. Dat is onomkeerbaar, dat krijg je niet meer terug."

Lees ook:

Contact
opnemen