Kwaken als een verkikkerde kikker

Zaterdag 06 April 2024
  • Een rugstreeppad (Rechten: Saxifraga/Rudmer Zwerver)

Het is een mooie voorjaarsavond. Uit een vennetje stijgt een oorverdovend gekwaak op. Kikkers! Maar welke? Je hebt allerlei soorten. Volgens boswachter Pauline Arends zijn ze gelukkig goed te herkennen aan hun geluid. En dat beaamst kikkerkenner Raymond Creemers van natuurbeschermingsorganisatie RAVON.

"Ja. De meeste kikkers en padden maken een heel typisch geluid. Als je die wilt horen, kun je ze vinden op de website van RAVON. Daar staan omschrijvingen van alle soorten kikkers en padden in Nederland, met het geluid erbij. " Jammer genoeg heb je nog geen app om die geluiden te herkennen zoals je dat voor vogels wel hebt. Maar heel erg moeilijk is het niet.

"De heikikker bijvoorbeeld klinkt dat is als een fles die je op de kop onder water houdt. Dan hoor je een soort blop blop geluid eigenlijk, dat is heel typisch. Maar het hangt er wel vanaf hoe ver je weg bent. Dat geblob hoor je heel goed als je er bovenop staat, maar vanaf een afstandje klinkt het meer als een keffend hondje."

Voor de bruine kikker zijn we eigenlijk al te laat: "Die is heel vroeg in het voorjaar aktief. Daarvan kun je nu al larven vinden. Die zijn heel klein, maar ze zijn er al wel. Bruine kikkers roepen soms maar een week lang, als je dat wilt horen moet je er precies op tijd bij zijn." Het geluid van de bruine kikker is dat van een motortje: "Het is een zacht gebrom, als een klein motortje. Je moet ook behoorlijk dichtbij zijn om het te horen."

Het makkelijkst is nog de groene kikker: "Dat is het klassieke kikkergekwaak. Bovendien doen ze dat soms massaal, en ze kwaken heel lang: ze zijn vaak van eind april tot eind juni bezig. Dan kun je hele kikkerkoren horen."

De gewone pad is weer een heel ander verhaal. Die heeft een zacht fluittoontje. Volgens Raymond Creemers heeft dat geluid ook een andere functie dan de kikkergeluiden: "Die kikkergeluiden zijn bedoeld om een vrouwtje te lokken. Bij een pad is het veel meer een afweergeluid."

Creemers favoriete gekwaak is dat van de rugstreeppad. "Dat hoor je ook op op warme lenteavonden en dat hoor je in de duinen vaak massaal, maar ook wel bij vennetjes. En dat is een heel geluid. Dat hoor je overal om je heen. Dus dat draagt ontzettend ver." In Drenthe is een goede plek om rugstreeppadden te horen bij de Brunstingerplassen.

Lees ook:

Contact
opnemen