Kroosvlindertjes: ‘Van dichtbij zie je hoe fantastisch ze zijn’

Vrijdag 17 Februari 2023
  • Dit is de plek bij uitstek om kroosvlindertje te vinden (Rechten: RTV Drenthe)

De kroosvlinder komt in de hele provincie voor, maar toch moet je echt op zoek. Het kroosvlindertje is een microvlinder van 18 tot 24 millimeter dat tussen mei en augustus rondvliegt. Het is een vlinder uit de familie van de grasmotten.

"Als je bij water bent en heel veel kroos ziet, dan is het leuk om even te kijken naar dit kleine vlindertje", raadt boswachter Pauline Arends aan. "Ze kunnen massaal voorkomen. De vlinder is wit met alleen aan de achtervleugel helemaal onderop wat zwarte stippen met een blauwe gloed."

(Tekst gaat verder onder de video)

Larven

Zoals de naam al doet vermoeden is kroos de waardplant van de vlinder. Vrouwtjes bevestigen de eitjes onder de bladeren van de waterplant. "Van de blaadjes maakt de larve een huisje. In eerste instantie vinden de larven het water fijn. Als ze wat ouder zijn, zitten ze nog steeds in een huisje. Af en toe bouwen ze een nieuw onderkomen, maar nu houden ze niet meer zo van het water en zorgen ze voor een luchtbel in het huisje." Mocht je ze zien, dan adviseert Arends ze van heel dichtbij te bekijken. "Dan zie je hoe fantastisch mooi ze zijn."

Afbeelding
Het kroosvlindertje is een witte microvlinder (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen