De bijenwolf: een wesp die bijen eet

Zondag 05 Februari 2023
  • De bijenwolf vangt honingbijen (Rechten: Wikimedia Commons)

Op de zandgronden wemelt het soms van de gaten. Verschillende insecten broeden in de holletjes. "Soms kun je aan het gaatje, aan de hoeveel zand die eruit komt en aan hoe het zand verspreid is, zien met welke soort je te maken hebt", aldus boswachter Pauline Arends.

Een van de insecten die in een zandgaatje nestelt, is de bijenwolf, een solitair levende graafwesp. Hij voorziet zijn kroost van vers voedsel, ten koste van de honingbij die op het menu staat.

Verwarring

"De bijenwolf maakt een vrij diep gangetje met zijgangetjes met broedkamers. Daar kijken we hier naar. Het is een graafwesp die een beetje op de gewone wesp lijkt. Als je een wesp denkt te zien op een zandpad kan het dus ook een bijenwolf zijn", vertelt Arends. De wesp is zwart met een gele driehoekige bandering op het achterlijf. Ze vliegen van juli tot half september.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
De bijenwolf is een graafwesp die alleen leeft (Rechten: Wikimedia Commons)

Naamgenoot

Op basis van de naam zou je in verwarring kunnen komen met de behaarde bijenwolf. Dit is wel een insect, maar geen wesp. Het is een zwart-rood gekleurde keversoort van zo'n anderhalve centimeter uit de familie van de mierkevers. De larven van deze kever parasiteren op de larven van solitaire graafwespen. In ons land komt de kever nauwelijks voor en dan alleen onder de grote rivieren dus de kans op daadwerkelijke verwarring is nihil.

Vers voedsel

De bijenwolf heeft een zwarte, ronde, dikke kop. "Een prachtig beest", vindt Arends. "De mannetjes hebben een mooi kroontje op de kop, de vrouwtjes ook wel, maar iets minder. Het vrouwtje vangt vooral honingbijen die ze verlamd en naar het nest brengt. Ze legt meerdere bijen in de broedcel en de larve eet dus vers voedsel. Mannetjes krijgen minder te eten dan de vrouwtjes. De vrouwtjes moeten zich voortplanten. De mannetjes moeten alleen zorgen dat er sperma in het vrouwtje komt en dan is het over."

Lees ook:

Contact
opnemen