Klein kruiskruid het meest geteld tijdens de Plantenjacht

Dinsdag 10 Januari 2023
  • Klein kruiskruid staat op nummer 1 in de Eindejaars Plantenjacht (Rechten: Saxifraga / Ed Stikvoort)

De jaarlijkse editie van de Eindejaars Plantenjacht van FLORON spoorde 483 mensen aan om te zoeken naar bloeiende planten. In de laatste dagen van 2022 gaven zij de waarnemingen van bloeiers door. De resultaten laten zien wat de effecten van een lange droge zomer en zachte nazomer zijn.

Tussen 25 december en 3 januari namen plantenliefhebbers een uur de tijd om te zoeken naar bloeiende wilde planten. Gemiddeld werden in Nederland 9,9 soorten geteld, dat is lager dan voorgaande jaren. In Drenthe werden er gemiddeld nog minder geteld: tussen de acht en negen soorten. De korte periode van vrieskou, vlak voor de plantenjacht, maakte het de bloeiende planten moeilijk.

Bloei vanaf nazomer

De lange droge zomer van 2022 zorgde ervoor dat veel planten uitdroogden en bovengronds afstierven. Maar de zachte nazomer liet veel plantensoorten weer bloeien. Ondanks de periode van vorst heeft een aantal plantensoorten het volgehouden tot de eindejaarstelling. Bloeiend klein kruiskruid werd het meest aangetroffen, gevolgd door paarse dovenetel en vogelmuur. Voor het eerst zijn het madeliefje en straatgras door deze soorten ingehaald, meldt Nature Today.

Lees ook:

Contact
opnemen