Zoek mee naar bloeiende planten in de winter

Zondag 25 December 2022
  • Klein kruiskruid stond vorig jaar in de top drie van de Eindejaars Plantenjacht (Rechten: Wikimedia Commons)

Op Eerste Kerstdag start de achtste Eindejaars Plantenjacht van FLORON, een stichting die onderzoek doet naar wilde planten in ons land. Plantenliefhebbers gaan in de meest onwaarschijnlijke periode van het jaar op zoek naar bloeiende planten.

De stichting verwacht verschillende bloeiende planten te vinden, waaronder soorten die de bloei nog wat uitrekken vanwege het uitblijven van serieuze nachtvorst, planten die het hele jaar door bloeien zoals het madeliefje en voorjaarsbloeiers die er vroeg bij zijn.

Winterbloeiers

Een van de winterbloeiers is de gaspeldoorn, een groenblijvende struik met doornen en goudgele bloemen. Gaspel komt van het oude Nederlandse woord gaspe dat haak of gesp betekent. De winterjasmijn, een winterharde heester met heldergele bloemen, bloeit van december tot februari. Als het vriest stopt de bloei en verwelken de bloemen maar zodra de temperatuur stijgt, bloeit de struik weer.

Resultaten

In Drenthe, en in Groningen en Flevoland, werden vorig jaar gemiddeld minder dan 7 bloeiende planten per uur geteld. Dat is minder dan in de rest van het land. In Utrecht, Brabant en Zeeland werden gemiddeld meer dan bijna 11 bloeiende planten per uur geteld. De landelijke top drie bestond uit het madeliefje, het straatgras en het klein kruiskruid. Tijdens de eerste editie van de plantenjacht in 2015 werden de meeste bloeiende planten in december geteld.

Meedoen

Op elk moment tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari 2023 kun je meedoen aan de plantenjacht. Ga aan de wandel en noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan maar sla de tuinplanten over. Je hoeft geen aantallen te noteren. Met deze zoekkaart in de hand wordt het herkennen van de planten een stuk makkelijker. Bezoek de website van FLORON voor meer informatie, meld je vooraf even aan en geef de resultaten door aan de stichting.

Lees ook:

Contact
opnemen