Jaar van de hermelijn moet verdwijnen marterachtige tegengaan

Donderdag 11 Januari 2024
  • De hermelijn is een zeldzaamheid in Drenthe (Rechten: Saxifraga / Luuk Vermeer)

Van oudsher hoort de hermelijn thuis in onze provincie en in ons land. De kleine marterachtige houdt van een kleinschalig landschap met struikgewas, overhoekjes en houtstapels. De afgelopen jaren heeft de soort het zwaar gehad door een afname van geschikt leefgebied en geschikte prooien.

In de hoop het tij te keren heeft de Zoogdiervereniging het jaar 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de hermelijn.

Levenswijze

De hermelijn is een behendig jager en komt in allerlei gebieden, mits hij er voldoende beschutting kan vinden in bossen en houtwallen, op akkers en in duinen. Het dier heeft een voorkeur voor vochtig terrein omdat daar zijn favoriete prooi leeft: de woelmuis. Verder staan ratten, konijnen, vogels en vogeleieren op het menu. Mannetjes en vrouwtjes leven alleen in een eigen territorium. In april zoeken ze elkaar op voor de paartijd.

Achteruitgang

De hermelijn heeft het moeilijk omdat geschikte leefgebieden steeds schaarser worden, de omgeving wordt steeds grootschaliger ingericht en intensiever gebruikt. Zo vindt het dier onvoldoende prooien en onvoldoende beschutting tegen roofvogels en vossen. Het gebruik van muizen- en rattengif en de afname van de woelratten- en konijnenstand helpt ook niet mee.

Actie

In het Jaar van de hermelijn worden activiteiten georganiseerd die voor bekendheid van het dier moeten zorgen en van de omstandigheden die het nodig heeft om te overleven. Ook worden vrijwilligers getraind die gaan kijken hoe de populaties ervoor staan. De Zoogdiervereniging gaat lezingen geven om zo het publiek warm te laten lopen voor de hermelijn. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Werkgroep Kleine Marterachtigen via wkm@zoogdiervereniging.nl.

Lees ook:

Contact
opnemen