Uniek: spelende hermelijnen vastgelegd op foto’s

Vrijdag 21 Juni 2019
  • Een hermelijn met een muis (Foto: Normen Vink)
  • Spelende hermelijnen bij het Zuidlaardermeer (Foto: Normen Vink)
  • Net uit het nest en nog niet schuw: jonge hermelijnen (Foto: Normen Vink)

Een bijzonder moment deze week voor Normen Vink uit Zuidlaren.Hij kwam in de Oostpolder bij het Zuidlaardermeer spelende hermelijnen tegen. En niet één keer, maar de dag erop weer. En hij maakte deze foto's.

Natuurfotograaf en marterdeskundige Edo van Uchelen uit Vledder kent het verschijnsel.
"Het is heel bijzonder," zegt hij. "Ik heb het een paar jaar geleden ook gezien. Op ongeveer dezelfde plaats, ook bij het Zuidlaardermeer. Wat je ziet is het moment waarop de jonge hermelijnen zelfstandig worden. Ze verlaten dan het nest en trekken nog een paar dagen met hun moeder op."

De moeder wordt er vervolgens helemaal gek van, zegt Van Uchelen. "Ze moet jagen en voor zichzelf zorgen en wordt dan de hele tijd door de jongen lastig gevallen. Op één van de foto's zie je een hermelijn met een muis. Dat kan de moeder zijn, maar het kan ook één van de jongen zijn."

Echt iets van deze tijd
Als je dit wilt zien dan moet je er volgens Van Uchelen nu bij zijn: "Zo rond 20 juni, dat is het moment waarop de jongen met hun moeder rondtrekken. Dat duurt een paar dagen, daarna is het voorbij en zie je ze nooit meer. 's Ochtends heel vroeg of tegen de avondschemer, dat zijn de beste momenten. En wat heel bijzonder is: die jonge hermelijnen zijn nog helemaal niet schuw dus als je er bij bent kun je ze heel mooi bekijken. Maar je moet er wel echt nu bij zijn, anders mis je het."

Door: Jan Dijk

Contact
opnemen