Invasieve exoten: ‘Een van de oplossingen is er niet meer over praten en zand erover’

Zondag 18 Juni 2023
  • Onder de zandvlakte achter Hans Dekker ligt watercrassula bedolven (Rechten: RTV Drenthe)

ROEG! bestaat tien jaar en dat is reden voor een feestje. Het jubileumjaar is afgetrapt tijdens de ROEG!-dag in en om het bezoekerscentrum Dwingelderveld. De boswachters en andere experts die we kennen uit de uitzendingen geven verschillende excursies en er zijn activiteiten voor jong en oud.

Natuurkenner Hans Dekker van de provincie Drenthe gaat met een groepje belangstellenden het Kloosterveld op, een nieuw natuurgebied achter het bezoekerscentrum. De plek is nog maar een paar jaar oud maar kent nu al de nodige problemen. Een laagte dreigde dicht te groeien met de invasieve exoot watercrassula. Daarop is besloten het natte gebied te veranderen in een zandvlakte.

Toedekken

"Een van de oplossingen is er niet meer over praten en zand erover", aldus ecoloog Dekker. "Hier is een laagte gedempt. De haard van watercrassula is bedekt met een halve meter zand." In eerste instantie leek sprake te zijn van een beginnende besmetting, maar volgens Natuurmonumenten vormde de situatie een gevaar voor de biodiversiteit in het Dwingelderveld. Door het ven met zand te bedekken, verdwijnt de watercrassula.

Veranderingen

Tijdens zijn rondleidingen merkt Dekker dat mensen weinig weten over wat er allemaal gaande is op het Dwingelderveld de laatste jaren. "Ik vind het leuk om te vertellen over de achtergrond van de veranderingen en de verschillen aan te geven tussen de tijd daarvoor en nu. Je ziet echt de positieve gevolgen." Een van de plekken waar Dekker geïnteresseerden mee naartoe neemt is het 'afvalputje van het Dwingelderveld'.

(tekst gaat verder onder de video)

Dempen

"Hier kwam een sloot op uit", wijst Dekker. "Op sommige plekken was het net de Grand Canyon. Die sloot was zo diep dat je er niet bovenuit kon kijken en voerde al het water af uit het noordoosten van het Dwingelderveld. Die sloot was kilometers lang, alleen al 6 kilometer door de hei, en al dat water stroomde zo de Ruiner Aa in. Het klotste erover in natte winters."

Kettingreactie

"In het Kloosterveld, het Noorderveld en in de tussenliggende hei kun je positieve ontwikkelingen laten zien", aldus Dekker. "De oppervlakte dophei én de oppervlakte heide waar veenmossen in groeien, die horen bij een stabiele waterstand met veel schoon water, zijn toegenomen. Planten en dieren reageren daar goed op, zo zie je meer libellen en daardoor meer boomvalken. Als je een maatregel neemt, komt een kettingreactie op gang van allerlei zaken uit de natuur die daar positief op reageren."

Afbeelding
Het voormalige 'afvoerputje van het Dwingelderveld' (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen