Hoogstambrigade Zuidwolde snoeit fruitbomen op ‘een authentiek Drentse manier’

Zaterdag 08 April 2023
  • De Hoogstambrigade Zuidwolde snoeit fruitbomen op een authentiek Drentse manier (Rechten: RTV Drenthe)

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de Drentse natuur. Daarom nemen we regelmatig een kijkje bij een van de groepen die jaarlijks veel werk verzetten. Dit keer kijken we mee over de schouders van de vrijwilligers van de Hoogstambrigade Zuidwolde.

"We zijn hier vanmorgen voor het volgen van een snoeicursus", begint Peter de Lijster van de brigade. "Aan jullie het verzoek om eens naar deze boom te kijken en met elkaar van gedachten te wisselen over wat er moet gebeuren aan deze boom. Misschien kunnen jullie het gereedschap vast oppakken en met elkaar in gesprek gaan."

Oorspronkelijk

Veel boerderijen in Drenthe hadden een boomgaard met meerdere fruitbomen. Landschapsbeheer Drenthe hecht aan de cultuurhistorische waarden van dit erfgoed en stimuleert de inrichting en het onderhoud van boomgaarden. "Wij ondersteunen, adviseren en faciliteren de groepen die bezig zijn met fruitbomen", aldus Erwin Bruulsema. "Zij zorgen ervoor dat de oude erven de aanblik houden die ze vroeger hadden. Ze houden de fruitbomen in stand en snoeien op de authentieke, Drentse manier."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
Bert Snippe is vrijwilliger bij de Hoogstambrigade Zuidwolde (Rechten: RTV Drenthe)

Groei

"De hoogstambrigade uit Zuidwolde is denk ik een van de langst bestaande hoogstamfruitbomenbrigades in Drenthe", aldus De Lijster. "Wij bestaan ruim twintig jaar en zijn inmiddels uitgegroeid tot een stuk of 25 vrijwilligers met vijf snoeigroepen. Onze snoeikar is zo'n beetje de hele week in gebruik. Op jaarbasis snoeien we ongeveer 450 bomen."

(Tekst gaat verder onder de video)

Snoei

De vrijwilligers leren de fijne kneepjes van het vak. "Wat opvalt aan deze boom", wijst Bert Snippe, "is dat die te vol is. Men zegt altijd: 'Je moet een pet door de boom heen gooien.' Je ziet hier wel dat dat absoluut niet lukt, hij blijft er mooi in hangen. De boom krijgt dan te weinig licht voor de groei van de appels, dus alle staande, hangende en naar binnen groeiende takken kunnen eruit." Er kan zo'n twintig procent of dertig procent bij een grote boom gesnoeid worden.

Paplepel

Vrijwilliger Jan Nijboer is zelf op een boerderij opgegroeid. "We hadden veel appel- en perenbomen. Die moest je altijd wat in bedwang houden dus vandaar dat ik gevraagd ben voor de hoogstambrigade in Zuidwolde. We vinden dat een plezierig iets en je komt ook op andere plekken waar je fruitbomen ziet. Je ziet dan gelijk dat er nog wel wat aan moet gebeuren."

Lees ook:

Contact
opnemen