Het oergevoel bij de bron van de Drentsche Aa op het doek

Zondag 24 Maart 2024
  • Anneke Verstegen Bij de bron van de Drentsche Aa (Rechten: RTV Drenthe)

Het Drents Schildersgenootschap is de penseelstrijd aangegaan om de volledige Drentsche Aa vast te leggen op canvas. Met een team van twee├źntwintig kunstenaars volgen ze het water vanaf de oorsprong in het zuiden tot aan de monding bij De Punt. Elke twee maanden duiken ze in dit schilderavontuur.

Inmiddels is het gezelschap een jaar bezig met het project. Erik van Ommen toont vol trots enkele pareltjes van de vorige sessies: "Toen waren we bij De Punt, waar de Drentsche Aa het Noord-Willemskanaal induikt, bij de Witte Molen." Deze keer bevinden de kunstenaars zich bij de bron van de Drentsche Aa, waar het stelsel van beken ontstaat.

Anneke Verstegen, een van de kunstenaars, klapt haar stoeltje uit en laat haar blik nog eens over de omgeving glijden: "Hier staan we dan, aan de bron. Ik wil iets vastleggen dat de oorsprong en geschiedenis van deze plek weergeeft, zodat je een echt oergevoel krijgt", vertelt de Verstegen. "Kijk, die grauwe tinten, een grijze lucht, donkere bomen en diep groen gras. Dat zijn de elementen die ik wil gebruiken om het oergevoel te vangen."

De kunstenaars werken samen aan dit grootschalige project, wat Verstegen extra motiveert: "Het zet je aan om echt je beste werk te leveren. Sommigen zijn ware natuurexperts en kijken op een unieke manier naar de omgeving. Dat is ontzettend leuk en leer ik zelf ook ontzettend veel van."

Lees ook:

Contact
opnemen