Monnikenwerk voor 22 kunstenaars: een schilderij van de Drentsche Aa

Zaterdag 03 Februari 2024
  • Het Drents Schildersgenootschap brengt de Drentsche Aa in beeld (Rechten: RTV Drenthe)

Het Drents Schildersgenootschap werkt aan een project om de volledige Drentsche Aa te verbeelden op doek. 22 Drentse kunstenaars volgen de rivier vanaf de bron in het zuiden tot aan de monding in de buurt van De Punt. Elke twee maanden gaan ze aan de slag.

"We volgen de Drentsche Aa gedurende het hele seizoen", vertelt kunstenaar Erik van Ommen. "De vorige keer waren we bij het Taarloosche Diep. Zo meteen gaan we naar de monding bij De Punt en daar gaan we Siemen Dijkstra aan het werk zien."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
In ieder jaargetijden gaan de kunstenaars op pad (Rechten: RTV Drenthe)

Bewaren

"Een maand geleden zat er nog een mooie gloed overheen, nu is het bosje helemaal bladloos", wijst kunstenaar Siemen Dijkstra. "Ik vind het wel mooi nu, die bruine tinten. De wilgen die hier staan zijn heel oud. Tijdloos en dat zo langs die snelweg. De vooruitgang kun je niet tegenhouden maar het is heel goed dat die stukjes landschap bewaard zijn gebleven, ondanks de druk eromheen die blijft toenemen. Dat probeer ik in mijn tekeningen weer te geven."

Werkwijze

"Eigenlijk zijn wij als kunstenaars een soort boer, we kijken naar een landschap en produceren daar een tekening van", mijmert Dijkstra. "Ik maak eerst een voorstudie en daarna ga ik met aquarel verder. Ik maak nu een opzetje en dan ga ik er straks in tekenen. Dit is nog niet het eindproduct want ik ben eigenlijk een tekenaar. Ik ben niet zozeer een schilder. Ik denk in lijntjes, niet in kleurvlakken. In mijn beleving gaat tekenen om verlangen om ergens heen te gaan of om ergens te wezen."

Lees ook:

Contact
opnemen