Herken jij de spechten van het Drents-Friese Wold?

Zaterdag 15 Juni 2024
  • De zwarte specht heeft een opvallend rode kruin (Rechten: Saxifraga / Luuk Vermeer)

Wist je dat spechten in het bos vroeger bestreden werden? Ze maken gaten in de bomen die later mooie, rechte planken moesten opleveren. Dat is nu verleden tijd.

In het Drents-Friese Wold is tegenwoordig alle ruimte voor verschillende spechten. In het bos vind je maar liefst vijf soorten: de zwarte, de groene, de grote bonte, de middelste bonte en de kleine bonte specht. Kun jij ze uit elkaar houden?

In de uitzending van ROEG! van 15 juni zie je hoe een jonge grote bonte specht gevoerd wordt. Kijk vanaf 17.11 uur naar TV Drenthe, of kijk het terug online.

Verscholen in het bos

De zwarte specht is zoals de naam doet vermoeden zwart van kleur, maar niet helemaal. Het mannetje heeft een knalrode kruin, het vrouwtje alleen een rode achterkruin. Je moet van goeden huize komen om een zwarte specht te zien. Het is een schuwe bosvogel die snel wegvliegt of uit het zicht blijft zodra er mensen in de buurt zijn.

Smullen van mieren

Ze komen vooral voor in naaldbossen en maken hun nest in dikke beuken en soms in een grove den of lariks. Naarmate bossen ouder worden, komen er meer zwarte spechten voor. Ze eten vooral houtmieren maar lusten ook keverlarven. Per jaar brengt een paartje één legsel voort met zo'n drie tot vijf eieren. De zwarte specht is een standvogel en vertoeft het hele jaar door in ons land.

Lastige vergelijking

De roffel van de zwarte specht is langer, langzamer en zwaarder dan die van de grote bonte specht. De middelste bonte specht roffelt zelden en de kleine klinkt een beetje als een naaimachine. De groene specht roffelt niet vaak en niet hard. De lachende roep daarentegen is zeer herkenbaar. Andere spechten vliegen golvend maar de zwarte specht vliegt flapperend als een gaai. De zwarte specht is de grootste van het stel.

Van de vloer eten

De groene specht is groen van kleur en heeft net zoals de zwarte specht een rode kruin. Rondom het oog zit een zwarte vlek en op de staart een gele veeg. Ze geven de voorkeur aan loofbossen, of oude houtsingels en parken en ze broeden in een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Ze eten vooral rode bosmieren die ze op de grond verzamelen.

Gedeeld ouderschap

Een paartje heeft één legsel per jaar met vier tot zes eieren. Soms hergebruikt deze specht een oude nestholte. Nadat de jongen zijn uitgevlogen blijft het gezin nog een aantal weken bij elkaar, of vader en moeder verdelen de zorg voor de jongen. De groene specht is het hele jaar door in ons land. Tijdens strenge winters betekent dit dat het aantal spechten snel terugloopt.

Afbeelding
De middelste bonte specht houdt van oude loofbossen (Rechten: Saxifraga/Arie de Knijff)

Een trio spechten

Bonte spechten verschillen genoeg van de zwarte en groene specht om er eentje te herkennen. Maar is het een kleine, middelste of grote bonte specht? Met deze tips van de Vogelbescherming houd je ze uit elkaar.

Grote en kleine bonte spechten zitten vooral op verticale stammen terwijl de middelste horizontale takken opzoekt. De grote bonte specht brengt nog wel eens een bezoek aan voedertafels of vetbollen in de tuin. De middelste bonte specht is vrij zeldzaam en zul je niet zien in de tuin. De kleine bonte specht herken je aan het formaat, deze specht is niet veel groter dan een huismus.

Grote bonte specht

De grote bonte specht is de meeste algemene specht van ons land. Ze hebben een zwart-wit verenkleed met enkele rode accenten. Zodra ergens bomen staan, kan de grote bonte specht er broeden. Ze hebben een voorkeur voor zachte bomen waar ze een rond gat in maken. Een legsel bestaat uit vijf tot zeven eieren. Zowel het mannetje als het vrouwtje zit op de eieren. Nadat de jongen uitgevlogen zijn wordt de zorg nog een dag of tien verdeeld door beide ouders.

Middelste bonte specht

De middelste bonte specht is de meest zeldzame specht van dit trio, al zijn de aantallen flink toegenomen in de afgelopen jaren. Ze komen voor in oud eikenbos en eten vooral insecten en rupsen maar ook bessen en noten. Paartjes gebruiken een nestholte vaak opnieuw en hebben jaarlijks een nest met vijf tot zes eieren. Als de omgeving geschikt is, kunnen de verschillende nesten dicht bij elkaar zitten. Ze zijn herkenbaar aan een rode kruin en zalmroze buik.

Kleine bonte specht

De kleine bonte specht heeft zwart-witte strepen op de rug. Het mannetje heeft een rood petje op de kop, het vrouwtje heeft dit niet. In de broedtijd laat de specht van zich horen met een zachte maar lange roffel. Het broeden gebeurt in een hol in een dood stuk van een loofboom. De nestopening is klein en precies rond. Nadat de jongen zijn uitgevlogen nemen de ouders ze nog enkele weken onder hun vleugels.

Lees ook:

Contact
opnemen