Eindejaars Plantenjacht: madeliefje op nummer één

Dinsdag 09 Januari 2024
  • Het is winter, maar wie goed kijkt treft al madeliefjes. (Rechten: RTV Drenthe/Robert Jansema)

Plantenliefhebbers lieten zich niet uit het veld slaan door de grote hoeveelheid regen tussen Eerste Kerstdag en 3 januari. Tijdens de Eindejaars Plantenjacht, die dit jaar voor de tiende keer werd gehouden, hebben ze in het hele land wilde of verwilderde bloeiende planten gezocht. Uit de tellingen blijkt dat het madeliefje het meest is gevonden.

Na het madeliefje volgt straatgras en klein kruiskruid. In Drenthe en Flevoland werden gemiddeld het minst aantal soorten gevonden, in Noord-Brabant en Overijssel het meest. Het gemiddelde aantal soorten staat op 13,2 planten per telling. Dit maakte Floron, die de plantenjacht organiseert, vandaag bekend.

Zacht decemberweer

Het milde weer in december, na een heel korte vorstperiode, zorgde voor aardig wat winterbloeiers. Door die combinatie zijn er volgens Floron relatief veel voorjaarsbloeiers gezien, zoals sneeuwklokjes en speenkruid. Maar de top tien bestaat vooral uit soorten die het hele jaar bloeien. Tijdens zacht winterweer kunnen deze planten hun najaarsbloei wat langer volhouden.

Floron heeft met deze plantenjacht voor de tiende keer gegevens over winterbloeiers ontvangen. Met tien jaar onderzoek naar winterbloeiers heeft de organisatie meer zicht gekregen op de effecten van het weer op de plantengroei. De resultaten van een decennium aan onderzoek naar winterbloeiers wordt binnenkort gepubliceerd.

Lees ook:

Contact
opnemen