Bloeiende planten zoeken tussen kerst en oud en nieuw

Zondag 24 December 2023
  • Vorig jaar stond de paarse dovenetel in de top drie van de plantenjacht (Rechten: Saxifraga/Willem van Kruijsbergen)

Een jubileum voor FLORON: op Eerste Kerstdag start de tiende Eindejaars Plantenjacht, georganiseerd door de organisatie die onderzoek doet naar wilde planten in ons land. Plantenliefhebbers gaan in de meest onwaarschijnlijke periode van het jaar op zoek naar bloeiende planten.

De stichting verwacht verschillende bloeiende planten te vinden, waaronder soorten die de bloei nog wat uitrekken vanwege het uitblijven van serieuze nachtvorst, planten die het hele jaar door bloeien zoals het madeliefje en voorjaarsbloeiers die er vroeg bij zijn.

Winterbloeiers

Een van de winterbloeiers is de gaspeldoorn, een groenblijvende struik met doornen en goudgele bloemen. Gaspel komt van het oude Nederlandse woord gaspe, dat haak of gesp betekent. De winterjasmijn, een winterharde heester met heldergele bloemen, bloeit van december tot februari. Als het vriest, stopt de bloei en verwelken de bloemen, maar zodra de temperatuur stijgt, bloeit de struik weer.

Resultaten

Tijdens de vorige editie werden gemiddeld bijna tien soorten geteld in het land. Dat is minder dan de jaren daarvoor. De landelijke top drie zag er anders uit dan een jaar eerder en bestond uit klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur. In 2022 stonden het madeliefje, het straatgras en het klein kruiskruid in de top drie. Tijdens de eerste editie van de plantenjacht in 2015 werden de meeste bloeiende planten in december geteld.

Meedoen

Op elk moment tussen Eerste Kerstdag en woensdag 3 januari 2024 kun je meedoen aan de plantenjacht. Ga aan de wandel en noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan, maar sla de tuinplanten over. Je hoeft geen aantallen te noteren. Met deze presentatie wordt het herkennen van de planten een stuk makkelijker. Bezoek de website van FLORON voor meer informatie, meld je vooraf even aan en geef de resultaten door aan de stichting.

Lees ook:

Contact
opnemen