Een pareltje langs het Zeegserloopje: goudveil

Zondag 03 April 2022
  • Goudveil is zeldzaam en stelt hoge eisen aan de omgeving (Rechten: Wikimedia Commons)

Sommige planten zijn niet zo moeilijk, ze groeien onder allerlei omstandigheden op allerlei plekken. Andere planten zijn bijzonder eenkennig en stellen hoge eisen aan hun omgeving. Het tere paarbladig goudveil is zo'n plantje.

De plant groeit alleen op stikstofarme, vruchtbare en natte grond. Het komt voor in bronmilieus en in en om beekjes met heel schoon water. Nabij het Zeegserloopje heeft het goudveil een plek gevonden die aan de verwachtingen voldoet. Boswachter Kees van Son zoekt het plantje op.

Mini

Voor bezoekers is dit gebied niet toegankelijk, en de boswachter moet wat balanceren op liggende takken in dit vochtige milieu maar daar staat hij dan. "En het bloeit al bijna. Het zijn allemaal rozetjes, verscholen tussen de grotere bladeren van speenkruid en brandnetels. Er komen echt minuscule bloemetjes uit", aldus een opgetogen Van Son.

Zeldzaam

Het paarbladig goudveil komt uit de steenbreekfamilie en is samen met het verspreidbladige goudveil de enige soort die in ons land voorkomt. Tijdens de bloei in april en mei vallen de plantjes wat meer op dankzij de goudgele bloemetjes. De plant heeft liggende stengels die zich vertakken waardoor grote matten kunnen ontstaan. In Drenthe is de plant zeer zeldzaam.

Lees ook:

Contact
opnemen