Een milieuvriendelijk bedrijfsuitje: bomen planten met StukjeNatuur

Vrijdag 01 Maart 2024
  • De schop in de grond voor een nieuw stukje bos (Rechten: RTV Drenthe)

Het Drents-Friese Wold is vijfhonderd bomen groter geworden dankzij StukjeNatuur. Twee bevriende natuurliefhebbers richtten deze stichting op met als doel het planten van bomen zoals de wintereik en beuk op open plekken in het bos.

"Veel grove den en fijnsparbossen kunnen niet meer overleven in ons klimaat. Op de ontstane open plekken in het bos planten wij robuuste boomsoorten zodat we rijkere bossen krijgen die aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten dieren en planten."

Samen planten

StukjeNatuur betrekt bedrijven bij haar missie om bomen te planten. "Hier stond voorheen alleen maar fijnspar", wijst een van de oprichters Dirk van Hout. "We zetten er nu zeven inheemse, autochtone soorten neer die beter bijdragen aan de biodiversiteit. Het is een mix met vooral loofbomen. Dat doen we met behulp van donaties van particulieren en bedrijven. Vandaag zijn we hier met een bedrijf uit Utrecht dat gedoneerd heeft en komt meehelpen om de bomen te planten."

Achter de computer weg

Het bedrijf Brainboss staat met de voeten in de Drentse modder voor een stukje 'brainbos'. "Dat doen we met al onze collega's", vertelt Jeroen Beijdorff van Brainboss. "Om wat terug te doen. Anders dan alleen maar projecten en IT-advies te geven, doen we nu ook iets in de natuur. Het is leuk dat je, als je bedrijf groeit, ook ergens heen kan waar fysiek iets groeit. We willen blijven planten, het liefst samen met onze klanten. We willen hen uitnodigen om af en toe in projecten extra bomen te kopen zodat we steeds meer kunnen planten."

(de tekst gaat verder onder de video)

Bomen in de buurt

"We planten alleen maar bomen in Nederland", vertelt Van Hout. "We vinden het leuk om de mensen zelf mee te nemen en mee te laten planten. Zo ervaren ze hoe het is in het bos. StukjeNatuur is zo'n vier jaar geleden ontstaan. Ik heb het samen met een vriend bedacht. We wilden wat doen voor de natuur en kwamen erachter dat heel veel stukken bos in ons land het niet goed hebben en dat daar extra hulp bij nodig is. Zo zijn we begonnen met het inzamelen van geld om bomen te planten. Tot nu toe hebben we zo'n 200.000 bomen om te planten, de helft daarvan zit al in de grond. In totaal komen we dan op zo'n 200 hectare."

Dubbele winst

"Iedereen is er blij mee", aldus Van Hout. "Het bedrijf heeft een leuk uitje. Wij zijn blij dat de bomen de grond ingaan. En de bosgroepen vinden het ook fijn, zij worden geholpen met het planten van de bomen. Zelf word ik er blij van als ik zie dat zo'n groep mensen die nu aan het planten is, blij is. Dat vind ik extra winst. Ze zeiden het net zelf, ze zitten de hele week achter de computer en zijn nog nooit in een bos geweest, hebben nog nooit een boom geplant. Ik hoop dat hiermee een zaadje wordt geplant en dat ze wat meer aan de natuur gaan geven."

Lees ook:

Contact
opnemen