‘Autochtone bomen en planten zijn kostbaar erfgoed’

Vrijdag 19 Mei 2023
  • Ecoloog en cultuurhistoricus Bart Maes inventariseert de wilde flora van ons land (Rechten: RTV Drenthe)

Autochtone bomen en planten zijn er steeds minder in ons land. De helft van de soorten is zeldzaam of wordt bedreigd. Daarom vragen Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe aandacht voor de oorspronkelijke beplanting van onze provincie.

Ecoloog en natuurhistoricus Bert Maes is een van de sprekers op een symposium dat ingaat op het behoud van oorspronkelijke natuurbossen. Dertig jaar lang inventariseerde hij de wilde flora in ons land, wat resulteerde in het verschijnen van de Atlas wilde bomen en struiken in 2021.

Behoud

Bomen en planten zijn autochtoon als ze afkomstig zijn uit wilde populaties die duizenden jaren op dezelfde plaats voorkomen. "We willen graag dat er een groep mensen ontstaat die meehelpen bij het behoud van autochtone bomen en struiken", vertelt Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe. "Nog maar drie procent van al het plantgoed is autochtoon en dat willen we behouden of versterken."

Oud bos

Maes verzorgt na het symposium samen met collega's René van Loon en Lodewijk van Kemenade een excursie in het Lieverder Noordbos, een van de best bewaarde natuurbossen in Drenthe. "Dat komt doordat deze bossen extensief gebruikt zijn. Er is niet veel moeite gedaan om allerlei nieuwigheden aan te planten zoals in de meeste bossen in Nederland. Buitengewoon interessant vanuit natuurerfgoed bezien. Dit is bosgierstgras, een van de indicatoren die laat zien dat dit een oud bos is."

(de tekst gaat verder onder de video)

Beheer

Over bosbeheer en de Bossenstrategie van het Rijk is hij niet te spreken. "Het is toch een soort blinde vlek in het beheer, men heeft een andere traditie van werken. Bosbouwers werken vanuit het gebruik, het zijn doeners: aanplanten, stukken omhakken en weer inplanten. Uitgaan van de natuur is een andere manier van kijken. Het heeft ook te maken met haast, er is een enorme haast om veel bomen te planten in Nederland."

Bomen

In de Drentse Bomen- en Bossenstrategie heeft de provincie Drenthe de ambitie uitgesproken om het bosoppervlakte met 3.700 hectare uit te breiden. "Maar er wordt niet gekeken welke bomen dan, welke bomen je waar plant, hoe plant je ze aan, wie plant ze aan en voor welk doel plant je ze aan. We hopen dat dat wel gaat gebeuren, dat er overwogen wordt hoe we dit fantastische bos kunnen behouden. Het gaat hier om populaties van duizenden jaren oud, ouder dan de hunebedden. Dat is kostbaar erfgoed."

Inventarisatie

Eind mei start Landschapsbeheer Drenthe met een cursus waarin deelnemers leren om Drentse soorten te herkennen en in kaart te brengen. "Ze leren hoe je moet inventariseren", vertelt Verbers. "Bert Maes heeft er dertig jaar over gedaan voordat hij alles herkent, dus we hebben niet de illusie dat mensen in vier cursusdagen alles kunnen leren. Maar we kunnen wel een begin maken en de soorten die Bert eerder inventariseerde, controleren."

Afbeelding
Bart Maes leert cursisten autochtone bomen en planten inventariseren (Rechten: RTV Drenthe)

Lees ook:

Contact
opnemen