‘Een hond met een jachtinstinct moet je niet loslaten in het bos’

Zondag 05 Maart 2023
  • Lidia Hatzmann van hondenspeeltuin Midden-Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

Op veel plekken in de natuur zijn honden alleen aangelijnd of helemaal niet welkom. In de hondenspeeltuin Midden-Drenthe in Beilen kunnen de viervoeters zich uitleven op een omheind en speciaal voor hen bedoeld terrein.

"Er zijn steeds minder bosgebieden waar je hond los mag lopen", aldus Lidia Hatzmann van de speeltuin. "Dat is ook wel te begrijpen, als je soms de verhalen leest. Een hondenspeeltuin is dan dé oplossing."

Op jacht

Honden hebben hun jachtinstinct te danken aan hun voorvader de wolf. De huisdieren hebben dit niet meer nodig omdat hun baasjes voor voedsel zorgen, maar de impuls om te jagen is er nog. De mate waarin hangt van af het individuele dier en van de soort. "Het is niet goed om een hond met een jachtinstinct los te laten lopen in het bos en zeker niet in gedeelte van het bos waar reetjes lopen", aldus Hatzmann.

Spelen

Door het spelen met andere honden raakt een hond gesocialiseerd. "De hond komt in aanraking met allerlei karakters, honden die bazig zijn en honden die onderdanig zijn. Ze leren overal van", vertelt Hatzmann.

Het terrein is bijna een hectare groot met speeltoestellen en ruimte om te rennen, te springen en te graven. "Er is ongelooflijk veel behoefte aan", vertelt een van de bezoekers. "De honden lopen niet weg, maar je zit ook niemand in de weg. Het is hier echt voor de honden bedoeld."

Ontspannen

"Je ziet het hondengedrag onderling. Mensen communiceren met elkaar, maar honden doen dat ook", vertelt een andere bezoeker. "Daarom denk ik dat het belangrijk is dat honden elkaar kunnen ontmoeten." En eenmaal thuis is de hond tevreden. Hatzmann: "Als ze hier wegkomen, hebben ze zoveel geurtjes geroken en zoveel gezien en meegemaakt. Als ze thuiskomen, zijn ze geestelijk helemaal vol en dan zijn ze ook veel gelukkiger."

Lees ook:

Contact
opnemen