Drentse boswachter volgt wolvenopleiding: ‘Handen straks vol aan de wolf’

Maandag 28 Oktober 2019
  • Boswachter Pauline Arends leert tijdens de opleiding ook welke hekken wolven kunnen weren. (Foto: Ton Populier)
  • Samen zoeken naar wolvensporen. (Foto: Pauline Arends)
  • De poot van de aangereden jonge wolf. (Foto: Pauline Arends)

"We gaan ongetwijfeld meer wolven in Nederland krijgen", zegt Pauline Arends, boswachter van Staatsbosbeheer in natuurgebied Hart van Drenthe. Om deze dieren goed te kunnen begrijpen en te monitoren volgt ze een wolvenopleiding.

De komst van de wolf in Nederland en de bezoekjes die verschillende wolven aan Drenthe hebben gebracht, roepen veel vragen op. Zowel op juridisch en maatschappelijk als ecologisch vlak.

Soms komen die vragen op het bordje van de boswachter. Dat is voor Arends, naast haar eigen grote belangstelling voor het dier, de reden om de ‘professionele opleiding in het wolvendossier’ van de Zoogdiervereniging te volgen.  

Nieuwe kennis
Vorige week heeft ze vijf intensieve opleidingsdagen in het midden van Duitsland gehad, in de deelstaat Saksen-Anhalt. “Buitengewoon boeiend!”, zegt ze. “Ik hing aan de lippen van de deskundigen. Ik zit nog steeds een beetje met mijn hoofd in Duitsland. Met in totaal zeventien deelnemers hebben we nieuwe kennis en veldervaring opgedaan.”

In Duitsland zijn inmiddels tachtig wolvenroedels. Arends: "Elke deelstaat heeft er een eigen wolvenbureau. Deskundigen zijn er dagelijks mee bezig. Ze gaan bijvoorbeeld op meldingen af en onderzoeken sporen. Toen wij er waren, is er een wolf op straat aangereden. Die mochten we zien. Het was mijn eerste wolf die ik zo van dichtbij kon bekijken. Best een groot dier. Ik dacht dat het om een volwassen wolf ging, maar het was nog maar een pup. Indrukwekkend."

Op de wildcam
De boswachter heeft (nog) geen wolf in het wild gezien, maar er dook wel eens eentje op voor haar wildcamera. “Ik bekeek beelden van mijn camera, keek al een uur lang naar jonge vosjes en viel bijna in slaap. Maar toen de wolf duidelijk in beeld kwam, viel ik letterlijk van mijn stoel.” Deze wolf is vermoedelijk doorgelopen naar de Veluwe en heeft zich daar nu gevestigd en pups gekregen.

Naast het herkennen van sporen, leren over bewegingspatronen en de plek van de wolf in de voedselketen, komt documentatie, monitoring en wetgeving aan bod. “Dat moet. Het is onderdeel van de beschermde status van de wolf. Er zijn richtlijnen waar we ons aan moeten houden, de documentatie komt heel precies.”

Nieuwsgierigheid
Donderdag heeft Arends nog een opleidingsdag in Wageningen. Daar leert ze hoe je sporen veilig stelt en hoe je DNA kunt bewaren zonder het te vervuilen met je eigen sporen. Dan zit de opleiding erop.

“Het heeft mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter gemaakt. Ik ga er zeker meer over lezen en zou wel eens een weekje mee willen lopen op een Duits wolvenbureau. Maar misschien hebben we straks hier onze handen ook wel vol aan de wolf.”

Lees meer over wolven in Drenthe

Kans op een roedel wolven in Drenthe?
- Wolf was terug in Drenthe en sloeg toe
- Strenge voorwaarden aan afschieten wolven
- Provincie onderzoek gevolgen komst wolf

Contact
opnemen