Dit weekend in de Drentse natuur: 28 en 29 oktoberDit weekend in de Drentse natuur: 28 en 29 oktober

Vrijdag 27 Oktober 2023
  • Kerkuil in het bos (Rechten: Herbert2512 via Pixabay)

Als je in het donker en in stilte het bos ingaat, kom je misschien wel een uil tegen. Waarom zijn de nacht en die stilte zo belangrijk? En wat eet die uil eigenlijk? Bezoek een van de activiteiten en kom er dit weekend achter.

Kijk in de ROEG!-agenda voor meer activiteiten. Let op: bij de meeste activiteiten moet je je vooraf aanmelden.

Nacht van de Nacht

Hoe belangrijk is het donker, en waarom? Tijdens de Nacht van de Nacht sta je daar bij stil. Zaterdagavond zijn er door heel Drenthe verschillende activiteiten te doen. Zo is er bijvoorbeeld in het Asserbos een avontuurlijke avondwandeling. Bij de radiotelescoop in Dwingeloo kun je sterrenkijken en luisteren naar de radiostraling van die sterren. Dit jaarlijkse evenement word georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Bezoek deze pagina voor meer informatie.

Uilen CSI

Wat eten uilen het liefst? Jij kunt het zaterdagmiddag uitzoeken door de braakballen van de uil uit elkaar te pluizen. Met een pincet haal je voorzichtig alles los. Daarna bekijk je de botjes en veertjes die je gevonden met de loep. Vergelijk het met de plaatjes op de zoekkaart en kom erachter wat de uil gegeten heeft. Kijk voor meer informatie op deze website.

Stiltewandeling

Zondag is de dag van de stilte. In de ochtend organiseert Staatsbosbeheer een stiltewandeling. Tijdens deze wandeling ontdek je de rust en natuur in de Emmerdennen. In deze oude bossen laat je op enkele plekken de stilte op je inwerken. Ben jij benieuwd wat de stilte met jou doet? Ga dan naar de website om je aan te melden.

Ben je op zoek naar meer wandel- of fietsroutes of andere uitstapjes in de Drentse natuur? Je vindt ze op de Facebook-pagina Op pad in de Drentse natuur.

Lees ook:

  • Erop uit tijdens de nacht van de nacht. Foto: Pixabay

De tijd wordt dit weekend verzet en dat betekent dat het weer tijd is voor de Nacht van de nacht. Zaterdag ervaar je de Drentse natuur in het donker. Maar overdag is dit weekend ook genoeg te doen. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen.

Nacht van de nacht
In Bargerveen ga je met een gids op pad om de stilte in het natuurgebied te ervaren. Ook hoor je bijzondere geluiden. De wandeling start zaterdagavond om 22.00 uur bij het Veenloopcentrum in Weiteveen. Meer informatie vind je hier.  

Bij het Boomkroonpad loop je zaterdagavond samen met de boswachter door het donkere bos. De route gaat over paden en soms dwars door het bos. Om 19.00 uur vertrekt de eerste groep. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop staat een warme kop chocolademelk klaar. Hier lees je meer informatie. 

Exoten op Kampsheide
Op zaterdag leer je alles over exoten op Kampsheide. Welke exoten komen in het gebied voor, zijn ze schadelijk en wat kun je eraan doen? De wandeling start om 14.00 uur op de parkeerplaats bij Kampheide. Meer informatie vind je hier.  

Herfstgeuren in de De Onlanden
Hoe ruikt de herfst? Met de boswachter ga je zondag in De Onlanden op zoek naar zwammen, vochtige aarde en schimmels. De ochtendwandeling start om 10.30 uur en is voor kinderen tot tien jaar. De middagwandeling start om 14.00 uur en is voor oudere kinderen en volwassenen. Lees hier meer over de wandeling.

Contact
opnemen