De wulp maakt een goede kans in Drenthe

Zaterdag 07 September 2019
  • Een van de wulpenkuikens met zender (Foto: RTV Drenthe)

Er zijn goede kansen om de wulp als broedvogel te behouden voor Drenthe, aldus onderzoeker Henk Jan Ottens. In het voorjaar heeft hij meerdere wulpenkuikens van een zendertje voorzien om uit te zoeken of en hoe ze volwassen worden.

Ottens heeft vijfentwintig jongen beplakt met een zender. Daarvan zijn er twee groot geworden. "Maar dat getal behoeft wel wat nuance", zegt Ottens. "Het zenderjong is dan wel weggevallen, van die familie kunnen de andere jongen zonder zender wel groot geworden zijn. In totaal zijn dat er maximaal negen geweest."

Lees ook: Kuikens van de wulp dagelijks opsporen

Nestbescherming
De overleving van de jonge wulpen hangt van meerdere factoren af. Allereerst moeten de eieren de kans krijgen om jongen af te leveren. Om de eieren te beschermen tegen roofdieren die de nesten leegroven, is vorig jaar gestart met het beschermen van die nesten met stroomdraad. Met succes: meer eieren komen uit.

Bekijk ook: Zender van wulp in buizerdnest

Volwassenheid
"Maar dan moeten die jongen groot zien te worden", vertelt Ottens. "Daarvoor hebben ze diverse leefgebieden nodig waar van alles een klein beetje is, wat extensief graslandbeheer, een akker, noem het maar op, zodat de mogelijkheden aanwezig zijn om te ontkomen aan roofvijanden."

Lees ook: Helft van de gezenderde wulpenkuikens overleeft eerste week

Samenwerking
De wulp verblijft voornamelijk in graslanden in halfopen agrarisch gebied en in open akkerbouwgebieden. Daarom moet er voor de bescherming van deze steltloper samengewerkt worden met boeren. Geen enkel probleem volgens Ottens: "Alle boeren waren meteen bereid om mee te doen en dat was in alle gevallen zo." 

Contact
opnemen